Keresés
Close this search box.

Intim higiéné a változó korban

//

A klimax sokféle tünete, az éjszakai alvászavar, izzadás, idegesség, hangulatváltozások, vagy depresszió mellett igen kevés figyelmet fordítunk az intim testrészek elváltozásaival kapcsolatos panaszokra. Bár a lehető legszemérmesebben kezeljük e problémákat, mégis keressük a megfelelő megoldást.

A változókor problémáinak kezelésére gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, akupunktúra, különféle fizioterápiás és pszichológiai módszerek is rendelkezésünkre állnak. A panaszok sokasága gyakran kezelés nélkül marad. Eelég, ha utalok a bőr gyorsan kialakuló változásaira, (ráncosodás, foltosság) a kötőszövet rugalmasságának csökkenésére, a fokozott szőrnövekedésre az arcon, az állon, vagy a haj ritkulására, valamint a gyakori hüvelyszárazságra.

Elsősorban a szexuális élet során, de gyakran attól függetlenül is kínzó, égő, fájdalmas érzést okoz a Bartholini mirigyek – szexuális izgalom hatására termelt – nyákos, síkos váladékának hiánya. Az intim síkosító gél használata a szexuális élettől függetlenül is hasznos, mert biztosítja a száraz területek hámfelületének felpuhulását, mellyel rugalmas (fiatalos) állapotot hoz létre. A hüvelyszárazság és hámsorvadás következtében létrejövő apró kis berepedezések a hüvely környékének égő, fájdalmas elváltozását, gyulladását okozhatják. Az intim síkosító gél a hüvellyel megegyezően 4-es pH értékű. Jótékony ápoló hatása mellett elősegíti a természetes védekezést, gátolja a fertőző baktériumok szaporodását, valamint fokozza az egészséges hüvelyflórában élő tejsav bacilusok vitalitását.

A klimax során tapasztalható fokozott izzadás a szeméremszőrzet és hónaljszőrzet, illetve e bőrfelületek gombás és bakteriális fertőződéséhez vezethet, ami zavaró szagokat, illetve a hónalj és lágyékhajlat gyulladásos bőrelváltozását („kipállását”) okozhatja. E problémákon manapság sokat segít a szőrtelenítés, a borotválás, ugyanakkor tudnunk kell, hogy az alumínium tartalmú izzadásgátlók mérgező hatásúak. E célból az intim szappanok közül a 4-es pH-jú SÁBA szappanok rendszeres használata megelőzésként is javasolható, hiszen baktériumokra gyakorolt hatásuk mellett a hámfelületen gyulladást gátló és hidratáló tulajdonságuk is érvényesül. A SÁBA intim szappan nemcsak nők, de férfiak számára is a fertőzésekkel szembeni védelmet, önvédelmet szolgálja.

Dr. K. Csaba László
nőgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!