Keresés
Close this search box.

Még a takarítás is káros lehet?

//

Kevesen tudják, hogy Magyarország lakosságának nagy része nem megfelelően tisztítja otthonát, s ezzel akár potenciális veszélynek is kiteheti önmagát, családját, kisállatait és környezetét.

Még a takarítás is káros lehet?

Valljuk be őszintén: ki szokott több lépésben takarítani, melyből az utolsó mozzanat a vegyszeres tisztítás utáni semlegesítés, vagyis a felhasznált lúgok és savak tiszta vízzel történő lemosása a felületekről. Gondoljunk csak bele, a szappant is leöblítjük magunkról mosakodás után! A nem megfelelő tisztítás eredményeként, a felületen „ott felejtjük” az egészségre ártalmas tisztítószer-maradványokat, melyek ráadásul még vonzzák is a szennyeződéseket.

A különféle tisztítószerek közös jellemzője (kevés kivétellel), hogy irritálják a bőrt, a szemet és veszélyesek mind egészségünkre, mind pedig környezetünkre. E termékekhez nagy általánosságban illatanyagokat, és színezékeket is adagolnak, melyek ugyancsak egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ezek az anyagok kis mennyiségben nem annyira veszélyesek, ám hosszú távú, rendszeres használatuk – a lemosó, öblítő fázis elmaradása miatt – a maradvány-szerek felhalmozódását eredményezi, aminek viszont már vannak egészségügyi konzekvenciái.

E kockázatnak leginkább a kisgyermekes családok vannak kitéve, ahol a baba, a kisgyermek gyakran a földön csúszik, mászik, megfogdos mindent, s közben rendszeresen a szájába veszi a kezét. Az állattartók is gondoljanak arra, hogy kedvenc kutyájuk, macskájuk időnként a tányér mellől, közvetlenül a padlóról eszik. Emellett a csatornába is nagyon sok vegyi anyag kerül, mellyel környezetünket és ivóvizeinket mérgezzük.

Rossz hír az allergiásoknak, hogy csaknem minden tisztítószer tartalmaz tenzideket, konzerváló-anyagokat, szín-, és illatanyagokat, melyek felelősek lehetnek a panaszok kialakulásáért, vagy felerősödéséért. Érdemes tehát nagyobb figyelmet szentelnünk a tisztítószerek gondos kiválasztására és takarítási módszereink tökéletesítésére.

Dr. Velegi István
kórházi higiénikus főorvos
Herman Balázs
kórházi higiénikus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!