Keresés
Close this search box.

Mellrák diéta

//

Kutatók egybehangzó állítása szerint Ázsiában a nők egészségének titka, az emlődaganatok jóval ritkább előfordulásának oka az étrendi különbségekben keresendő.

Mellrák diéta

A nyugati országokkal szemben, az ázsiai étkezési szokásokat az állati fehérjék kifejezetten kismértékű fogyasztása jellemzi. Étrendjük különösen gazdag szójafélékben, tengeri növényekben (algákban), és halfélékben. A kutatók szerint napi 50gramm szója rendszeres fogyasztásával, 50%-kal csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét.

A szója rendkívül gazdag növényi színezékanyagokban (izoflavonoidokban), melyek közül a genistin érdemel különös figyelmet. Az izoflavonoidok is fitoösztrogének, vagyis szervezetünkben ösztrogénszerű hatást fejtenek ki. A szójában található fitoösztrogén képes blokkolni a szervezetünkben található ösztrogén működését. Emellett akadályozza a már kialakult tumor vér- és tápanyagellátását, gátolva annak további növekedését.

Sem az amerikai, sem az európai lakosság nem fogyaszt élete során annyi tenger növényt, algát, mint az ázsiaiak. A Laminaria nevű alga a leggazdagabb jódban, nyomelem- és ásványianyag-tartalma pedig más táplálékhoz össze sem hasonlíthatóan magas. Rostjai gyorsan eltávolítják a belekben felhalmozódott méreganyagokat, segítik az egészséges bélflóra fenntartását. A legfontosabb, hogy fokozza az immunrendszer működésében résztvevő T-sejtek termelődését, s ezzel a rák elleni védelmet.

A mellrák elleni küzdelemben az algán és a szóján kívül más fontos tápanyagok is segítségünkre lehetnek, ilyenek a növényekben található sárga, narancs és vörös pigmentek, a karotinoidok, a friss táplálékforrásból szerzett C-vitamin, a zsírban oldódó E-vitamin, valamint az immunrendszer működését, és a sérült DNS molekulák helyreállítását segítő szelén. A szelén természetes forrásai: szárnyas és vörös húsok, tenger gyümölcsei, búzacsíra, paradicsom, brokkoli és sörélesztő. Finn kutatók 23 éven át feljegyzett megfigyelési igazolják, hogy az alacsony E-vitamin és szelén szinttel rendelkező nők esetében 10-szeresére nőtt a mellrák kialakulásának kockázata, ezért érdemes tehát a kettőt együtt pótolni. Ne feledkezzünk el a folsavról sem, mely segít megőrizni a DNS, a vörös vértestek, a sejtek épségét, és akadályozza a rákkeltő anyagok beépülését. Forrásai: szója, dió, mogyoró, máj, zöldbab, és tojássárgája.

Fentiekből láthatjuk, hogy csodaszerek nélkül, körültekintő, egészséges táplálkozással is nagyon sokat tehetünk a mellrák megelőzése érdekében.

orvostkeresek.hu

A „Mert hiszem, hogy van holnap” program nagykövetei: Szinetár Dóra és Hámori Ildikó színművésznő

Kevesen tudják, hogy a korán – még az áttétek kialakulása előtt – felfedezett emlőrák az esetek 95%-ában gyógyítható. A kór kimenetelét nagyban megszabja, hogy használja-e a daganat a szervezet hormonkészleteit, illetve jelen van-e az agresszívabb lefolyást okozó ún. HER2 receptor. A hagyományos kezelésekkel, a kemoterápiával kombináltan alkalmazott ún. biológiai válaszmódosító egyénre szabott kezelést tesz lehetővé, ami a daganat kiújulásának esélyét a felére csökkenti.

Az elmúlt években a kutatások előterébe került az emlőrák és a helyes táplálkozás közötti összefüggés. Megállapították, hogy a műtét utáni étrendnek, a zsírszegény diétának fontos szerepe van a gyógyulásban, és csökkenti a daganat kiújulásának esélyét. A kezelések, valamint a műtétek idején a tudatos táplálkozás segít megtartani az erőnlétet, újraépíteni a terápia és a betegség következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket, de fontos szerepet tölt be a mellékhatások legyőzésében, illetve a fertőzések megelőzésében is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!