Keresés
Close this search box.

A horkolásról őszintén

//

A világon sok millió horkoló ember nehezíti meg saját és családtagjai életét. Bosszankodhatunk, tűrhetünk, de semmiképp ne tekintsük a horkolást puszta kellemetlenségnek, rossz szokásnak, mert akár súlyos betegségek jelzője is lehet.

A horkolásról őszintén

A National Sleep Foundation (NSF) adatai alapján minden harmadik amerikai lakos rendszeresen, 37 millió pedig alkalmanként horkol. A 30 és 60 év közötti férfiak 40 százalékánál, míg az azonos korcsoportú nők 30 százalékánál figyelhető meg e probléma jelentkezése.

A horkolást bizonyos esetekben ún. alvási apnoe is előidézheti. A betegség hatására a légzés, alvás közben néhány másodpercre leáll. A rendellenesség közrejátszhat a magas vérnyomás kialakulásában, de akár stroke-hoz is vezethet.

Az átlagember számára valójában nehéz különbséget tenni a horkolás és a légzéskimaradással járó alvási apnoe közt. Emiatt mindenkinek, aki – akár csak alkalmanként – horkol, érdemes lenne felkeresnie háziorvosát a jelenség mélyebb okainak feltárására.

A legtöbb ember számára a horkolás szerencsére nem jelent fokozott egészségügyi kockázatot, habár a nyugtalan alvás miatt napközben fejfájás, fáradtság, koncentrációs problémák jelentkezhetnek. A partner, a hálótárs számára ugyancsak nem biztosított az éjszakai nyugodt alvás, így őt is hasonló tünetek kísérhetik a nap során.

A horkolást alapvetően a légutak részleges elzáródása okozza. A zaj a szájüreg hátsó részéből ered, ahol a nyelv, a nyelvcsap, a torok felső része, és a lágy szájpad találkozik. Ezek összetapadása, illetve vibrációja együttesen okozza a gyakran elviselhetetlen zajjal járó jelenséget.

A horkolás leggyakoribb okai a túlsúly, az allergiák, vagy a megfázás miatt keletkezett orrdugulás, esetleg alkohol, vagy nyugtató szerek, melyek ellazítják a légutakat, de ugyancsak ide tartoznak az anatómiai eltérések is.

A kezelés minden esetben a kiváltó ok függvénye. Anatómiai eltérés, megnagyobbodott mandulák, vagy orrsövényferdülés esetén műtét indokolt. Egyéb esetekben életmódbeli változtatásokra van szükség, melyek lehetnek az étrend hosszú távú módosításával egybekötött kiadós fogyókúra, a rendszeres testmozgás bevezetése, illetve az alkohol, vagy a nyugtató szerek elhagyása. Elsődleges szempont a túlsúlytól való megszabadulás, mivel ennek következtében szűkülnek a légutak. A dohányzás abbahagyása ugyancsak javíthat állapotunkon.

A háton fekvés elkerülése sok esetben megoldást hozhat. Humoros alternatíva, ha hálóruhánk hátuljába egy teniszlabdát rögzítünk, így még véletlenül sem tudunk a hátunkra fordulni az éjszaka közepén.

Az allergia miatt létrejött orrdugulást a betegség kezelésére szolgáló készítmények segíthetnek megszüntetni, bár az is előfordulhat, hogy épp ez okból jön létre horkolás, hiszen az antihisztaminok nyugtató hatása épp ellazítja a szöveteket.

Léteznek speciálisan a horkolás megszüntetésére kifejlesztett, szájba helyezhető eszközök, melyek a nyelv mozgásának megakadályozásával gátolják a horkolást. Ezek fejlesztése, tökéletesítése napjainkban is zajlik.

Amennyiben a horkolás oka alvási apnoe, ún. CPAP készülék használata indokolt, amely egy orrmaszkon keresztül folyamatos pozitív légúti nyomást létesít a légutakban, ily módon szünteti meg a horkolás okát, a légút akadályozottságát.

Budai Fül-Orr-Gége Központ
www.fulorrgegekozpont.hu
tel: 06-30/631-9309

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!