Keresés
Close this search box.

Andropauza

//

A férfi-klimax létezéséről először 1940-ben tettek említést, de még manapság is sokkal kevesebbet tudunk róla, mint a nők változó korának jelenségeiről. A jellemző tünetek és következmények taglalása mellett nézzük, mit tehetünk, hogy lassítsuk e folyamatot.

Andropauza

Az alacsony tesztoszteron-szintről árulkodó tipikus tünetek: a libidó, a nemi vágy csökkenése, merevedési zavar, impotencia, duzzadt és/vagy érzékeny mellek, a test- és szeméremszőrzet megritkulása, hasi elhízás, a fizikai aktivitás csökkenése, fáradékonyság, csökkenő izomtömeg és izomerő, esetleg hőhullámok. Rejtett tünetnek tekinthetjük a csökkenő testmagasságot és csontleépülést, az enyhe vérszegénységet, a motiváció-vesztést, az önbizalom csorbulását, a koncentrálóképesség és az emlékezet romlását, a hangulatváltozásokat és depressziót, az alvási apnoét (légzéselakadás) és egyéb alvászavarokat. Fontos tudni, hogy a fent leírt tünetek némelyikének hátterében számos más tényező is állhat. A tesztoszteron-szint csökkenése ugyanakkor növeli egyes betegségek kockázatát (pl. szív- és érrendszeri betegedések, csontritkulás stb.).

A tesztoszteron termelés csökkenésével egyidejűleg nő a vérben egy SHBG nevű fehérje mennyisége, mely megköti az amúgy is alacsonyabb szabad, hatásos tesztoszteront. A kor mellett a túlsúly is SHBG-szint növekedést eredményez, emiatt is alacsonyabb a túlsúlyos férfiak tesztoszteron-szintje, ezért is hajlamosabbak a korai andropauzára.

További tesztoszteron-szint csökkenést okozhat a HGH (növekedési hormon) csökkenése az évek előrehaladtával. Ahogy a HGH csökken, úgy nő az SHGB szint. A HGH termelést, s így a jobb tesztoszteron eredményeket a fehérjében gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étkezés segíti elő. Együnk tehát ennek érdekében kevés kenyeret, rizst, tésztát, burgonyát, kukoricát és édes gyümölcsöt, viszont bőségesen zöldséget és fehérjét.

Tanulmányok kimutatták, hogy a testmozgás általában stimulálja a tesztoszteron termelést, de például az aerobik vagy a maratoni futás 30%-os hormoncsökkenést is eredményezhet. Általában a nehezebb gyakorlatok, melyek igénybe veszik a hát, a karok, a lábak és a vállak nagyobb izmait, tesztoszteront használnak az izomtömeg és izomerő növeléséhez. Másfelől, minél nagyobb az izomtömeg, annál magasabb a vérben a tesztoszteron szintje, ehhez heti háromszori, nem testsúlycsökkentő, specifikus izometrikus tréning a legmegfelelőbb.

A fokozott szexuális aktivitás növeli a tesztoszteron-termelést, az alacsony hormonszint viszont ritkább, rendszertelenebb szexuális életet eredményez. A tesztoszteron szintje reggel 6-8 óra között a legmagasabb, ezért is ébred a legtöbb férfi erekcióval. A férfiak inkább reggel éreznek sürgős szexuális késztetést, míg a nőknek inkább este nagyobb a szexuális vágyuk. A férfiak általában több rendszeres szexuális eseményt igényelnek partnerrel vagy anélkül, tesztoszteron szintjük fenntartására. Ahogy a mondás tartja: „ha nem használod, elveszíted”. (folytatjuk)

Forrás: www.ferfiklimax.hu, lankadatlan.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!