Keresés
Close this search box.

Az alváshiány megbetegít

//

A túl keveset és a rosszul alvók nagy árat fizethetnek a pihentető órák elmaradásáért. Az alváshiány egyaránt kihat külső megjelenésünkre, egészségünkre, biztonságunkra, sőt még pénztárcánkra is.

Az alváshiány megbetegít

A mindennapok során átélt stressz, a testi és lelki problémák egyaránt megnehezítik a nyugodt pihenést. Gyakori eset, hogy munkánk, vagy épp a szórakozás nyúlik hosszan az éjszakába, s emiatt későn kerülünk ágyba.

Az alváshiány hátterében azonban bizonyos rendellenességek is állhatnak. A nap közben jelentkező fáradtság ellenére éveken át diagnosztizálatlan betegként küzdünk olyan tünetekkel, melyekre valójában létezik megoldás.

Az alváshiány jelentősen csökkenti teljesítőképességünket, éberségünket. Rontja memóriánkat, gondolkodási és információ-befogadási, feldolgozási képességünket. A krónikus fáradtság hatással van életminőségünkre, gátolja társasági életünket, növeli a munkahelyi és közlekedési balesetek kockázatát.

A rossz alvás számtalan betegség előidézője lehet. Hosszú távon magas vérnyomást, szívinfarktust, szívelégtelenséget. Vezethet elhízáshoz, lelki betegségekhez, de jelentkezhet magzati, vagy gyermekkori fejlődési visszamaradás képében is.

Vizsgálatok adatai alapján a naponta kevesebb, mint 6-7 órát alvók körében magasabb a halálozási arány. Az alváshiány nagyobb halálozási kockázati tényező, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, vagy a szívbetegségek.

Az elegendő alvásidő a sikeres fogyókúra elengedhetetlen feltétele. Ennek hiányában nem csak a plusz kilóktól nehezebb megszabadulnunk, de elhízás is könnyebben következik be.

Az American Sleep Disorders Association szervezet adatai alapján több mint 85 féle alvási zavar létezik. A rendellenességek egy részét az alvás során jelentkező légzési problémák alkotják. A krónikus horkolás rendszerint valamilyen szív-, vagy az agy területét érintő betegséggel áll összefüggésben. Az alvási apnoé, vagyis az alvás közben jelentkező légzéskimaradások gyakori oka a diabétesz, vagy asztmás betegség.

Szánjunk tehát időt szervezetünk regenerálására, s ha hét közben nem is megoldható, de legalább hétvégén pihenjünk többet!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!