Keresés
Close this search box.

Csoki és vérnyomás

//

Német kutatóorvosok állítása szerint a napi rendszerességgel elfogyasztott kis mennyiségű étcsokoládé plusz kilók felszedése nélkül segít a magas vérnyomás megelőzésében. Hogyan lehetséges ez?

Csoki és vérnyomás

Korábbi vizsgálatokból már ismerjük a kakaó tartalmú ételek egészségvédő hatását, azonban a kutatókat továbbra is aggasztotta, hogy a csokoládé közismerten magas cukor-, zsír- és kalóriatartalma nem okoz-e nagyobb kárt a szervezetben.

A Journal of the American Medical Association folyóiratban közölt eredmények alapján megnyugodhatunk, ugyanis már napi 30 kalória, vagyis megközelítőleg 6,8 gramm mennyiségnek megfelelő étcsokoládé is elegendő az egészségünkre gyakorolt jótékony hatás eléréséhez, s ekkora mennyiségnél még nem kell tartanunk a túlsúly kialakulásától. Az étcsokoládé eme kedvező hatása egyébként a benne található polyphenoloknak köszönhető.

Az egy éven keresztül tartó vizsgálat során 50 magas vérnyomásos beteg állapotát figyelték meg, akiknek életkora 53 és 73 év között volt. A résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai naponta 30 kalóriának megfelelő mennyiségű, 50%-os kakaótartalmú étcsokoládét ettek, míg a többi résztvevő ugyanilyen mennyiségű, de polyphenolt nem tartalmazó fehér csokit kapott.

18 hét elteltével az első csoportban a vérnyomás felső értékének 3, míg alsó értékének 2 pontos csökkenését regisztrálták, a másik csoportban viszont nem tapasztaltak javulást. A megfigyeltek testsúlya, koleszterin és vércukor szintje a kis mennyiségre tekintettel változatlan maradt. A javulás mértéke talán szerénynek tűnhet, ám a teljes népesség viszonylatában egy ilyen arány már 5%-kal csökkentené a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozások kockázatát.

Örömünk azonban korai, mivel a magas vérnyomás rendezéséhez a csokoládé önmagában kevés. A napi étcsoki fogyasztás csupán része lehet életmódbeli változtatásainknak, egészségesebb étrendünknek, melyet kötelezően ki kell egészítenünk naponta minimum fél órás testedzéssel.

(orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!