Keresés
Close this search box.

Diabétesz „lakoma”

//

A karácsonyi ünnepek időszakára is érvényes az aranyszabály, hogy a cukorbeteg – normál testsúly esetén – épp annyi energiát vigyen be szervezetébe, amennyit felhasznál (1800–2500 kcal/nap). Túlsúly esetén a fokozatos fogyás, az anyagcsere javítása érdekében 1000–1500 kcal/nap is elegendő. Mi kerüljön ezek után az ünnepi asztalra?

Diabétesz „lakoma”

Meglepő, de a legfrissebb kutatási eredmények alapján ma már a cukorbetegek mindkét típusának a zsírban és állati fehérjében szegény, szénhidrátban gazdag étrendet ajánlják. A zsírszegénység az ér-szövődmények gátlását, a mérsékelt fehérjefogyasztás pedig a vese kíméletét szolgálja. A korszerű diabétesz diéta tehát 50-55% összetett szénhidrátot, 15-20% fehérjét, 30%, főleg növényi zsírt, és sok élelmi rostot tartalmaz. Mindezt célszerű 5-6 étkezésre elosztani, hogy elkerüljük a vércukor-ingadozásokat.

Még az ünnepek alatt is kerüljük az üdítőitalokat, a cukorral, mézzel ízesített teát, kávét, a mézzel, lekvárral, cukorral készült süteményeket! Sütéshez-főzéshez használjunk ciklamát, vagy aceszulfám-K édesítőszert (a szacharin hőérzékeny!). A cukorhelyettesítők (fruktóz, szorbit) a cukoréval azonos energiatartalommal bírnak, így beszámítandók, ha masszaképző tulajdonságuk miatt mégis használnánk a piskótákhoz. Válasszunk teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú lisztet, durumbúzát, Graham-termékeket. Magas szénhidráttartalmuk miatt az ilyenkor szokásos aszalt gyümölcsöket, banánt, mazsolát cseréljük savanyúbb friss gyümölcsökre!

A rakott, töltött ételek, húsgombócok készítésekor a rizst helyettesítsük barnarizzsel és zabkorpával, búzakorpával. Tejföl helyett használjunk kefirt, joghurtot, és tojásból se együnk heti 3-4-nél többet. Köretként burgonya és rizs csak fél adagban szerepeljen, egészítsük ki nagy adag salátával, párolt zöldséggel, főzelékkel. Válasszunk zsírszegény sütési módokat (teflon, sütőzacskó, gőzpároló). Ha dúskálni szeretnénk, megtehetjük ezt magas rosttartalmú, szénhidrátszegény, színpompás zöldségekkel (pl. paradicsom, retek, karalábé, tökfélék, brokkoli, káposztafélék, gomba stb.), melyeket beszámítás nélkül, szabadon fogyaszthatunk.

Horváth Zoltánné
dietetikus, főiskolai adjunktus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!