Egészségvédő karotinoidok
Az intenzív vörös, narancs és sárga színű, zsírban oldódó vegyületek soha nem egyesével fordulnak elő a növényekben, az érett paprika húsában is legalább száz különböző karotinoid található. Ezek egymás hatását erősítve, a vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel együtt komplex védelmet nyújtanak.
A karotinoidok erős antioxidánsok. Hatékonyan védenek a krónikus betegségekkel szemben (daganatok, szív- és érrendszeri, szem-, nyálkahártya- és bőrbetegségek, fertőzések, allergiák). Karotin-hiányban nagymértékben gyengül a szervezet védelme.
A növények nem tartalmaznak A-vitamint, és csak néhány karotinoid alakul át biztonságosan A-vitaminná az állati és emberi szervezetben. Ezekhez a legismertebb fajták alábbi rövid hatástani ismertetőjében + jelet teszünk.
A legjobb karotinoid forrás a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, étrend-kiegészítők közül pedig válasszunk lehetőleg természetes kivonatot tartalmazó készítményt.
Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora