Keresés
Close this search box.

Egészségvédő karotinoidok

//

Bármilyen furcsa, a növények is védekeznek a környezeti ártalmakkal szemben. Védőanyagaik egy fontos csoportja: a karotinoidok, melyeknek ma már több mint 700 fajtáját ismerjük. Az emberi szervezet nem képes ezeket előállítani, pedig egészségünk szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok és az ásványi anyagok.

Egészségvédő karotinoidok

Az intenzív vörös, narancs és sárga színű, zsírban oldódó vegyületek soha nem egyesével fordulnak elő a növényekben, az érett paprika húsában is legalább száz különböző karotinoid található. Ezek egymás hatását erősítve, a vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel együtt komplex védelmet nyújtanak.

A karotinoidok erős antioxidánsok. Hatékonyan védenek a krónikus betegségekkel szemben (daganatok, szív- és érrendszeri, szem-, nyálkahártya- és bőrbetegségek, fertőzések, allergiák). Karotin-hiányban nagymértékben gyengül a szervezet védelme.

A növények nem tartalmaznak A-vitamint, és csak néhány karotinoid alakul át biztonságosan A-vitaminná az állati és emberi szervezetben. Ezekhez a legismertebb fajták alábbi rövid hatástani ismertetőjében + jelet teszünk.

A legjobb karotinoid forrás a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, étrend-kiegészítők közül pedig válasszunk lehetőleg természetes kivonatot tartalmazó készítményt.

Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!