Keresés
Close this search box.

Hajfesték allergiák

//

A fiatal korosztály körében igen kedvelt tetoválások és testékszerek mellett – nemre való tekintet nélkül – egyre nagyobb teret hódít a hajfestés. Miközben szemünk egyre inkább megszokja a narancs, pink, lila és kék árnyalatokban pompázó fejtetők látványát, addig az új külső számos kellemetlenséget okozhat viselőjének.

Egy bizonyos kort elérve csemeténk életében egyre inkább meghatározóvá válik saját korosztályának, baráti társaságának követése. Sok szülő érez megkönnyebbülést, mikor gyermeke az önkifejezés eszközéül a hajfestést választja, hiszen egyetlen festék sem annyira maradandó, mint például a tetoválás.

Szülőként érzett töretlen aggódásunk azonban most sem csappanhat, ugyanis a bőrgyógyászok jelzése szerint a hajfestés hatására jelentkező allergiás reakciók száma egyre növekszik. A vétkes ez esetben a tartós festékekben található para-phenylenediamine (PPD). Ez az összetevő a hajfestékek kétharmadában megtalálható. A PPD az érzékeny egyéneknél a haj vonalában, illetve az arcon fájdalmas kiütéseket okozhat.

A BMJ folyóirat közlése szerint az elmúlt években a PPD-érzékenységgel bőrgyógyászhoz forduló páciensek száma jelentősen nőtt. Az allergiás reakció – súlyosságától függően – akár a beteg kórházi ellátását is szükségessé teheti.

Érdemes tehát komolyan venni a termékleírásokon olvasható javaslatot, azaz a használat előtt 48 órával, egy kis bőrfelületen (például az alkar belső felén) elvégzett bőrpróbát.

Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy tüneteinket valóban a hajfesték, s nem egyéb allergén okozza, keressünk fel egy allergológus szakorvost, aki egyszerű bőrteszt segítségével választ ad kérdéseinkre.

Budai Allergiaközpontban.
www.allergiakozpont.hu
tel.: 06-30/631-9309

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!