Keresés
Close this search box.

Intim higiénia férfiaknak

//

Az urológusok, nőgyógyászok, bőrgyógyászok és szexológusok – bár más-más aspektusból –, de egyaránt fontosnak tartják, hogy a férfiak mielőbb változtassanak intim higiénés szokásaikon. Miért van erre szükség?

Az érem másik oldala, a – talán a diszkréció okán – agyonhallgatott probléma, a férfiak szexuális higiéniája, melynek terén még manapság is komoly hiányosságok lehetnek.

A férfiak fitymája alatt felgyülemlő ún. szmegma ugyanis több szempontból problémákat okozhat. A nem kellően alapos, és főként a nem specifikusan az intim területek tisztántartására kifejlesztett, hanem agresszív mosakodószerek, a hagyományos, lúgos szappanokkal való mosakodás kiváló táptalajt teremt a szmegmában a lúgos környezetet kedvelő mikroorganizmusoknak.

Ezzel szemben a savas vegyhatású intimszappanok egyidejűleg több fronton is védelmet nyújtanak a nemi szervek fertőződésével szemben. Maga a – bőr pH-jához közeli – savasság elősegíti a bőr fiziológiás védekező rendszerének fenntartását. Kedvező életfeltételeket biztosít a bőrünkön természetesen velünk élő baktériumoknak, melyeknek elsődleges feladata a külső ártalmakkal szembeni védekezés. Emellett gátolja mindazoknak a kórokozó baktériumoknak a szaporodását, melyek felelőssé tehetők a fertőzések kialakulásáért, illetve a tartós, akár tünetmentesen zajló krónikus megbetegedések fennállásáért.

A kórokozók elszaporodása kellemetlen szagú váladék felgyülemlését okozhatja, gyakran anélkül, hogy a férfi számára észrevehető tünetekkel járna. A szexualitás harmóniáját ismétlődően tönkre teheti, ha a partnernő az együttlét során a kórokozóktól visszatérő fertőzések áldozatává válik. Elhúzódó ping-pong fertőzések a férfi belső nemi szerveinek – akár tünetmentes – krónikus gyulladásához vezethetnek. Ez gyakran rejtve marad, mivel az anatómiai különbségek miatt nem okoz olyan nyilvánvaló tüneteket, mint nőknél a fokozott váladéktermelődés. Ennek ellenére a kórokozók a prosztatába felvándorolva olyan – látszólag megmagyarázhatatlan – állapotokat tarthatnak fenn, mint például a várt gyermekáldás elmaradása.

Köztudott, hogy az idősödő férfiak a nyilvánvaló testi változások mellett, számtalan pszichés és szexuális problémával küzdhetnek az andropauza idején. Ebben az életszakaszban egy tartós párkapcsolat nem mindig jelent akkora ingergazdagságot, amely pozitívan hathat a férfi potenciára. Az örömszerzés pillanatait vonzóbbá, biztonságosabbá és kívánatosabbá tehetjük a megfelelő intim higiéné alkalmazásával, akár a párok gyengéd közös mosakodásával, akár intim síkosító termékek, vagy frissítő, fiatalító gyógynövények használatával.

A természeti népeknél a népgyógyászatban régóta ismert és elismert növény a ginszeng. Már elődeink is tudták, hogy ez a csodálatos növény fokozza az életerőt, kielégítőbb és megbízhatóbb erőnléti állapotot biztosít, ezért fiatalító hatása miatt külsőleg és belsőleg egyaránt számtalan formában alkalmazták. Nem csoda hát, hogy a ginszenget a szexualitás terén is használták és használják ma is a szexuális élet harmóniájának fokozására, a fizikai komfortérzet fenntartására ginszeng tartalmú intim tisztálkodó szerek formájában. Kedvező élettani hatását, fizikai és szellemi stimuláló tulajdonságát hosszú távon is élvezhetjük, hiszen még tartós használat esetén sem toxikus.

Dr. K. Csaba László
nőgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!