Keresés
Close this search box.

Kialvatlanság – stressz – depresszió

//

A Sleep folyóiratban közzétett norvég kutatási eredmények szerint a krónikus álmatlanság szorongásos tüneteket, sőt akár depressziót is okozhat.

A vizsgálatban megközelítőleg 25 000 felnőtt vett részt. A páciensek két kérdőívet töltöttek ki, melyekben alvási szokásaikról, depressziós, szorongásos tüneteikről, esetleges alvászavarokról kérdezték őket. Az első kérdőív az 1980-as évek végén, míg a másik 11 évvel később készült.

A kutatásban a későbbiek során csak azok vehettek részt, akik a vizsgálat kezdetekor, tehát az első kérdőív kitöltésének időpontjában egyáltalán nem mutattak szorongásos vagy depressziós tüneteket. A 11 ével később felvett adatok arról tanúskodtak, hogy a kezdetben egészséges emberek közül jóval nagyobb gyakorisággal jelentek meg depressziós és szorongásos tünetek azoknál, akik az eltelt évek során álmatlanságtól szenvedtek.

A vizsgálat adatai alapján az álmatlanság kezelésével megelőzhető, hogy a betegeknél szorongásos tünetek jelenjenek meg. A kutatás eredményei egyúttal felhívják a figyelmet az álmatlanság problematikájának komolyan vételére, az abban szenvedő páciensek fokozott felülvizsgálatára a lehetséges hosszú távú következmények megelőzése érdekében.

(orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!