Keresés
Close this search box.

Lúgosítás az egészségért

//

Testünk megóvása a betegségek jó részét okozó elsavasodástól egy egész életre szóló programot jelent, melyet idejekorán érdemes elkezdenünk. De mikor? Amikor panaszaink elsőként jelentkeznek, vagy még előtte? Fiatalkorban? Kisgyermekként? Talán még előbb?

Minden szülő álma, hogy gyermeke egészséges, okos és boldog legyen. Ebből csak egy szelet a testi egészség, de jelentősége nem lebecsülendő, hiszen testünket használva tudjuk csak céljainkat megvalósítani.

A gyermek alapvetően azt eszi, amit kiskorában elé raknak, olyan ízekhez szokik, amivel rendszeresen találkozik. Szülőként rajtunk áll tehát, hogy elindítjuk-e gyermekünket az egészség és energikusság felé vezető úton

Kezdjük egészen az elején! Senki sem nézi meg, hogy a kismamák szervezete mennyire telített méreganyagokkal és nem jellemző, hogy várandóság előtt egy alapos méregtelenítést, savtalanítást javasolnának a leendő anyáknak. Tapasztalatom szerint lúgosítás után sokkal könnyebben esnek teherbe a nők. Ez nem véletlen, hiszen a nők hüvelyének pH-ja enyhén savas, de egy elsavasodott testben ez még savasabbá válik, ami már nem kedvez a spermiumoknak, vagyis romlik a megtermékenyülés esélye.

A babák a pocakban töltött kilenc hónap alatt a lúgos magzatvíz jótékony ölelésében élnek, de az anyában és a magzatban is folyamatosan termelődnek savak, melyek közömbösítése lúgosabb közegben lényegesen könnyebb. A belső egyensúly felborulása különböző betegségeket (vérnyomás problémák, cukorbetegség, stb.) hozhat létre, ráadásul az elsavasodás miatt a hüvelyben elszaporodnak a gombák és baktériumok, melyek a szülésnél a magzatra veszélyt jelentenek.

Az újszülöttnek, ha szerencséje van, édesanyja szoptatja őt lúgosító anyatejjel. (Az anyatejen és a kecsketejen kívül minden egyéb tejtermék savasít.) Kevésbé járnak jól a tápszeren nevelt gyerekek, mert a viszonylag magas szénhidráttartalmú tápszerek nemcsak felfújják őket, de meg is indítják az elsavasodás folyamatát.

6 hónapos kor után, amikor már nem az anyatej dominál, akkor érdemes megismertetni a gyerekekkel az egészséges táplálékokat. Bevezethetjük náluk a zöldségeket, gyümölcsöket, néhány csepp hidegen sajtolt olajat, később a növényi tejeket, és a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket. Ez a kezdeti táplálási mód igazolja önmagát, azzal, hogy gyermeke nem lesz beteges, túlsúlyos, fáradékony az óvodában, iskolában.

Ne cukrozzunk! Minél kevésbé használunk cukrot, annál tökéletesebb marad a természetes íz-érzékelés, annál kevésbé savasodik a szervezet. A kicsiknek nincs szükségük csokira, cukorkára. Nekünk se lenne, de a mi testünkben a gombák már kívánják…

Mit tehetünk, ha nem a megfelelő „startvonalról” indultunk, s gyermekünknél már kialakultak bizonyos tünetek: rendszeres hasfájás, állandósult megfázás, köhögés, fáradékonyság, fejfájás, allergia, esetleg túlsúly? Hogyan segíthetünk, ha gyerkőcünk hallani sem akar a zöldségekről, hanem cukrot, tésztát, péksüteményt enne egész nap, s mindezt leöblítené egy kis cukros üdítővel, netán kólával?

Meglehetősen irreálisnak tűnik, mégis azt javaslom, hogy adjanak neki több, lehetőleg nyers zöldséget, csökkentsék édesség-fogyasztását, itassanak vele tiszta, szénsavmentes vizet. Ha már ennyit megtesznek, nagyon sokat segítettek rajta. Ez azonban gyakran akadályokba ütközik, mivel egy elsavasodott test nem kívánja a lúgosító ételeket, ugyanakkor szenved a sok savtól. Ilyenkor tud segíteni egy lúgosító kúra, mely az én lányom esetében 5 hét alatt szüntette meg a tojás allergiáját.

Miután az egészség mellett döntöttünk, lássuk az első lépéseket:

Az egészségesebb, lúgosabb élet felé vezető út tehát lépések sorozatából áll. Ahogy lúgosodik a testünk, észre fogjuk venni, hogy a táplálkozásunk is lúgosabb irányba változik majd, s ez az az út, amely az optimális egészséghez vezet

Antal Rita
dietetikus
Info: www.elsavasodas.hu
T.: 70/779-6603, info@elsavasodas.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!