Keresés
Close this search box.

Tippek másnaposság ellen

//

Az ünnepekkel a gyertyák fényei, s a meghitt hangulat mellett óhatatlanul együtt jár a napokon át tartó evés-ivás, melynek gyakori következménye néhány kihízott ruha, s a koccintások emlékeként a szűnni nem akaró fejfájás. Tekintsük hát át jó előre, s főleg „tudományos igényességgel”, mi mindent tehetünk másnaposság ellen!

Tippek másnaposság ellen

Első tennivalónk a bőséges folyadék-utánpótlás, mivel a kelleténél több alkoholtól jelentősen kiszáradhatunk, a dehidratáltság pedig a folyamatos fejfájás mellett fáradtság érzetet is okoz. Az ásványvíz mellett friss gyümölcslevekkel is formába hozhatjuk magunkat.

Az alkohol gátolja a B6 és B12 vitaminok felszívódását, így multivitaminokra is szükségünk lehet. Bár a kapszulák várhatóan nem hoznak azonnali javulást, szervezetünk egyensúlyának helyrebillentésében mégis fontos szerepet játszhatnak.

Másnapos állapotban előfordul, hogy vércukorszintünk hirtelen leesik. Erre szolgálnak a kifejezetten másnaposság ellen ajánlott reggelik, például a tojás pirítóssal. A tojásban lévő vegyületek képesek lebontani a másnaposság tüneteiért felelős acetaldehyde nevű anyagot. A vércukorszint helyreállításáról pedig a szénhidrátok, így a kenyér, tészta és más gabonafélék gondoskodnak.

A háborgó gyomor következményeit enyhíti, és az így elszenvedett ásványi anyag veszteséget gyorsan pótolja a banán. Naponta többször, kis mennyiséget együnk, nehogy a túlzott táplálkozással épp ellentétes hatást érjünk el.

Fejfájás esetén a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést hozhatnak, azonban az alkohol miatt érzékennyé vált gyomrot kifejezetten ingerelhetik, ezért még szükség esetén is csak kis mennyiségben alkalmazzuk.

A „kutyaharapást szőrével” módszerét csakis megrögzött alkoholistáknak javasolhatjuk. Igaz ugyan, hogy „másnap” az alkohol átmenetileg javíthat állapotunkon, ám az alkohol-utánpótlás megszűnésével a tünetek előbb-utóbb úgyis jelentkezni fognak.

Pihenjünk, aludjunk, állítsuk helyre biológiai óránkat! Csak azt végezzük el, amit muszáj, a fontosabb feladatokat halasszuk a következő napra! Vannak olyan recept nélküli készítmények, melyek csillapíthatják a tüneteket, de a teljes regenerálódáshoz időre lesz szükségünk.

Forrás: „The morning after: Help for the hungover” orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!