Keresés
Close this search box.

Ünnepi hajápolás

//

Ha szeretné, hogy haja épségben „túlélje” a telet, és a karácsonyi-szilveszteri cicoma-stresszt, akkor most a szokásosnál is jobban kell törődnie vele. Fagyos hideg, hóesés, szilveszteri buli, színházi programok – a fodrász és a kozmetikus nagy erőkkel dolgozik rajtunk, hogy jól nézzünk ki, s eszünkbe sem jut, hogy mindez még kárunkra is lehet.

A téli hidegben a fejbőrben is összeszűkülnek a kapilláris erek, így a hajhagymák kevesebb vért és tápanyagot kapnak. A tartós tüszőszinti tápanyaghiány hajhulláshoz vezethet. Ekkor kerül elő a frizura, vagy sapkában lelapult, zsíros haj dilemmája. Tény, hogy a sapka és a fejbőr között a levegő felmelegszik, a faggyúmirigyek, verejtékmirigyek fokozottabban működnek. A hajszálak a fejbőrhöz érnek, magukba szívják a zsírt, a verejtéket, emiatt összetapadnak, és a haj ápolatlannak tűnik. Sapka nélkül viszont a fejbőr megfázása korpásodást, hajhullást okoz. Érdemes tehát mérlegelni, s a hiúság helyett kivételesen az egészséget választani.

Az egészséges hajat fedő szarulemezkék (kutikulák) szorosan illeszkednek egymáshoz, felszínük sima, ezért a haj egészségesen fénylő, tapintása selymes, nem kócolódik, a hajszál mélyebb rétegei védettek a nedvességvesztéstől. A hajszálakat azonban nap, mint nap káros külső hatások érik.

A vegyszerek – festés, szőkítés, dauerolás, hajformázó anyagok -, a mechanikai károsodások – durva, türelmetlen fésülés, tupírozás, a nem megfelelő minőségű és anyagú fésű, kefe -, a hőkárosodások – forró hajszárítás, hajsütés, hajkiegyenesítő vasalás -, sőt az erős napfény, az ultraibolya sugárzás, a szennyezett levegő és a túlzott hideghatás egyaránt veszélyes lehet hajunk egészségére, szépségére.

A hajra az egyik legnagyobb veszélyt a kiszáradás jelenti. A festésen, daueroláson kívül a sütővas okozta túlzott hőhatástól ugyancsak dehidratálódik a haj. A nyári égető napfényhez hasonlóan, a szőkítés is a haj fehérjéinek bontásával puhítja fel a kutikulákat. Nemcsak szárít, de ki is fakítja a haj színét. A sérült kutikula lemezkéi nem illeszkednek tökéletesen egymáshoz, szabálytalanul felemelkednek, ezért a hajszál mélyebb rétegei is károsodnak. A hajszál vizet veszít, kiszárad, a hajvégek felrostozódnak, a haj törékennyé, fénytelenné, mattá válik, tapintása durva, könnyen kócolódik.

A festés és a dauer hatására a fejbőr is károsodhat. A kemikáliák hatására bőrpír jön létre, a bőr kiszárad, a szövetek nedvességvesztése miatt a tápanyag-utánpótlás is hiányt szenved. Csökkenhet a hajhagymákat tápláló tüszők alján lévő anyasejtek vér- és oxigénellátása.

Tanácsaim:

Kis Éva holisztikus hajgyógyász,
skalpdiagnoszta, természetgyógyász
Info: 06–20/9640–830

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!