Keresés
Close this search box.

A csont és ízület évtizede

//

Az Egészségügyi Világszervezet a 2000-2010-es éveket a „Csont és ízület évtizedének” nyilvánította. A mozgásszervi problémák a modernkor emberének új „népbetegsége”. Genetikai hátterünk, megváltozott életmódunk, újfajta táplálkozási szokásaink mellett számos egyéb oka van kialakulásának. Ráadásul a panaszok manapság egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

A csont és ízület évtizede

Az élő szervezet alapvető tulajdonsága a mozgás. Eközben a legnagyobb terhelés a vázizom rendszerre, ezen belül is a csontok (ízületi végek) felszínét borító porcokra nehezedik. A porcfelszínek egymás fölötti könnyed elmozdulását, a súrlódás, kopás csökkentését egy síkosító, kocsonyásító anyag, az ízületi nedv biztosítja. Az ízületeket alkotó rugalmas képletekben nincsenek tápláló vérerek, ezért ezek tápanyag-ellátását az ízületi nedvben található mikro-szerkezeti tápanyagok (főként glükózaminglikánok) végzik. Ezeknek folyamatosan és kellő mennyiségben kell rendelkezésre állniuk a csont- és porcanyagcsere egyensúlyának fenntartásához. A sérült szövetrészeket ugyanis a bontó sejtek folyamatosan lebontják, eltakarítják, s helyükre – megfelelő tápanyag ellátás esetén – az építő sejtek új, működőképes szöveteket hoznak létre.

Amennyiben a működő sejtek ellátása, méregtelenítése zavart szenved (fájdalom), csökken a mozgásképesség, azaz kialakul a mozgásszervi probléma, melyet általában gyulladás kísér. Az ún. degeneratív ízületi betegségek esetén ugyancsak jellemző a porcanyagcsere egyensúlyának felborulása.

A rehabilitáció során nemcsak egyszerű „porcerősítő” szándékkal javasoljuk a glycosamin tartalmú készítményt, a Vioflexet, hiszen „porcfelépítő” hatása mellett ugyanolyan fontos, hogy csökkentsük a fájdalmat, a gyulladást, illetve a csont rongálódásának mértékét, melyet kurkuma tartalma biztosít. Ugyanakkor fenyőolajból származó Beta Sitosterol tartalma, valamint a D-vitamin a gyulladás csökkentése mellett a kártékony auto-immun reakciót is gátolja.

Az elmúlt hónapok során a Vioflexet nagyon jó eredménnyel használtuk lumbágó, gerinc porckorong-bántalmak, térdízületi műtéteket követő gyulladásos állapot kezelésére, sőt kivételesen hatékonynak találtuk az ún. neuralgiás területekre is.

Dr. Mohácsi János
belgyógyász és sportorvostan szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!