Májunk biztosítja a szénhidrát anyagcsere egyensúlyát, életfontos lipoproteinek, lipidek, véralvadási faktorok, a vér albuminja, számos enzim és fehérje termelődik itt, élettani automatizmusokat (például koleszterin szintet) szabályoz, az általa kiválasztott epe ugyancsak nélkülözhetetlen az emésztésben. Ártalmas anyagokat lebontó/kiválasztó hatása, amit szívesen neveznek méregtelenítésnek, szintén kiemelkedően fontos. A kiválasztott anyagok azonban a bélből újra meg újra felszívódhatnak. A probiotikumok, azaz bélflóránkat támogató baktériumok bevitelének egyik haszna, hogy ezeket a bélből kiemésztve csökkentik a máj újraterhelését, így például a koleszterin szintet is.
A májat károsító mérgező anyagok – így a mértéktelen alkohol is – folyamatosan pusztíthatják a máj-kapacitást, pedig ha elfogy a tartalék, onnan már igen gyors a teljes máj-elégtelenséghez és halálhoz vezető út. Ez még akkor is igaz, ha elenyésző keveseknek a májátültetés óriási kockázatok és költségek árán újabb esélyeket kínálna. A máj védelme során az ártalmak kerülése, illetve csökkentése mellett fontos szerepet játszanak az úgynevezett májvédő készítmények.
Legismertebb a már kb. 2000 éve, de modern gyógyszerként is használt szilimarin (a máriatövis hatóanyaga), amely stabilizálja a májsejtek membránját, fokozza az aktív fehérjék – például enzimek – képzését, segíti a májsejtek regenerációját is.
Hatása más gyógynövényekkel tovább fokozható. Az articsóka is májregeneráló, de segíti az emésztést is. A vérehulló fecskefű elernyeszti az epeutakat és az epehólyagot, segítve ezzel az epe képzését és kiürítését. A picrorhiza kurroa (trópusi gyógynövény) fokozza a májsejtek ellenállását a mérgekkel szemben, de immunrendszert serkentő, baktériumölő és vírus-gátló hatása – például hepatitis B esetén(!) – ugyancsak bizonyított.
Dr. Kiss András
gyermekgyógyász szakorvos