Keresés
Close this search box.

A májrák

//

A máj rosszindulatú daganata az ötödik leggyakrabban előforduló megbetegedés a világon. A férfiak érintettsége háromszorosa a nőkének. Évente ötszázezer-egymillió új beteget regisztrálnak. Többségük ázsiai és afrikai, de hazánkban is évi 500-800 az új betegek száma.

A májdaganat a májszövetből kiindulva, ellenőrizhetetlenül burjánzik, és terjed. Az ún. elsődleges, primer májrák a daganatos májsejtekből képződik. Ritkán előfordulhat az epe utakból, vagy a vérerekből kiinduló májdaganat is. Az elsődleges májráknál harmincszor gyakoribbak a máj áttétes daganatai.

Az elsődleges májrákok közel 80%-a májzsugor (cirrhosis) következménye, amelynek hátterében leggyakrabban májgyulladás (hepatitis-B és -C vírus) által okozott krónikus megbetegedés áll. Az alkoholizmus is okozhat májzsugort, így elősegítheti a rák kifejlődését. Egyes ritka anyagcsere betegségek (például a vas krónikus raktározási zavara), illetve a trópusi országokban az élelmiszerek penészgombával való fertőződése ugyancsak előidézheti a daganatot.

A betegség hosszú ideig tünetmentes, így gyakran véletlenül, például egy hasi ultrahang vizsgálat alkalmával ismerik fel. Még az előrehaladottabb májráknak sincs egyértelmű tünete, hiszen a krónikus májgyulladás vagy a májzsugor is okozhat hasi fájdalmat, feszítő érzést a has jobb oldalán, esetleg sárgaságot, lábdagadást, vizenyőt a hasüregben, étvágytalanságot, jelentős testsúlyvesztést, hőemelkedést vagy éjszakai izzadást.

A máj rosszindulatú daganata általában korai stádiumban, az áttétek kialakulása előtt gyógyítható meg véglegesen. A gyógyuláshoz fontos a beteg jó általános állapota, és a máj megfelelő működése. Ez a sebészi beavatkozás feltétele, melynek során a daganatot a körülvevő májszövettel együtt eltávolítják. Amennyiben a daganat a májlebenyben keletkezik, úgy azt teljes egészében kioperálják. A megmaradt, egészséges májszövet ugyanis pótolni tudja a kiesett részek működését. Egyes esetekben májátültetésre is sor kerülhet. Amikor egy kevéssé kiterjedt daganat a májszövet nagymértékű károsodása, májzsugor, vagy a májműködés elégtelensége miatt nem operálható, olyan kezelési módokat választanak, melyek tünetmentességet, jobb életminőséget, és hosszabb túlélést biztosítanak.

A terápia minden esetben a daganat kiterjedtségéhez és a májműködés károsodásának mértékéhez igazodik. Ezektől függően kerülhet sor a sebészi beavatkozásra, a májátültetésre, a daganatos gócok etanol injekcióval való elpusztítására, a daganatot tápláló verőér lezárása vagy arra, hogy daganatellenes szereket juttassanak az érbe (a kettőt együtt is alkalmazzák), illetve a daganat tápláló ereinek képződését megakadályozó új gyógyszer alkalmazása. Számos reménykeltő terápiával folynak klinikai vizsgálatok, amelyekben önkéntes a részvétel.

A közelmúltban került forgalomba a daganatellenes gyógyszerek egy új típusa, amely célzottan a daganatsejtek osztódását, valamint a daganatot tápláló erek kialakulását és növekedését gátolja, így a daganatsejtek elegendő vér- és oxigén hiányában nem képesek a növekedésre, előbb-utóbb elpusztulnak. Az érképződést gátló gyógyszereket – szemben a citosztatikumokkal – nem injekció vagy infúzió formájában, hanem tablettaként adagolják. A gyógyszercsoport egyik termékét nemrég a májrák kezelésére törzskönyvezték. Az alkalmazandó terápiákról természetesen a klinikai onkológus, hepatológus, sebész és sugárterápiás szakemberekből álló orvos csoport dönt.

A Magyar Rákellenes Liga 2007 decemberében megalapította májrák tagozatát. Arra kérjük a betegségben érintetteket, hogy jelentkezzenek a 06/80-505-675-ös ingyenesen hívható telefonszámon!

Dr. Vasváry Artúrné
a Magyar Rákellenes Liga elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!