Keresés
Close this search box.

ARANY az Ayurveda gyógyászatban

//

Az arany és az ezüst az indiai védákban leírtak szerint mindig a gazdagság és a jólét szimbóluma volt. Régi írások bizonyítják, hogy a letűnt korok emberei az aranyat, ezüstöt és igazgyöngyöt nemcsak épületek, használati tárgyak, illetve saját maguk, esetleg házi kedvenceik, sőt az Indiában szentként tisztelt tehenek díszítésére használták, hanem gyógyászati felhasználása is igen gyakori volt.

Az Atharva Vedában utalásokat találunk az arany orvosi céllal történő alkalmazására is. Jelentős szerepet tulajdonítottak neki a betegségek megelőzésében, de terápiás célú felhasználása is igen elterjedt volt. Belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazták. Az i.e. kb. 500 évvel íródott indiai gyógyszerkönyv, a Charaka Samhita szintén beszámol az arany gyógyító célú felhasználásáról, elsősorban a „Rasayana” fiatalító terápia során.

A szervezet öregedési folyamatának lassítása mellett a Charaka kiemeli az arany anti-toxin (méregtelenítő) hatását. Az ősi szövegekben leírtak tanúsága szerint, az Ayurveda gyógyászatban évezredek óta használják az aranyat a bőr fiatalosságának, egészséges kisugárzásának megőrzésére. Régen Indiában csak a maharadzsák környezetében élő hölgyek kiváltsága volt az arannyal készült kozmetikumok használata.

Újabban egyes országokban, például az Egyesült Államokban, idősödő hölgyek igen költséges műtéttel arany szálakat ültettetnek bőrük alá azért, hogy így biztosítsák szervezetükben a fiatalító arany folyamatos felszívódását. Az arany tartalmú kozmetikumok használatával elkerülhetők a műtétekkel járó kockázatok, ugyanakkor a kiváló eredmény így is biztosítható.

Az ayurvedában egyébként az aranyat arany füst (vékony lemez), illetve arany hamu formájában használták. Az írások szerint az arany keverékek, készítmények erősítik az idegrendszert, jótékonyak stressz, depresszió, hisztériás hajlam esetén is. Fokozzák az erőnlétet, az energiaszintet, javítják az intellektust, a memóriát, afrodiziákumként hatnak, növelik a szexuális erőt, a libidót. Az arany az anyagcsere katalizátoraként is ismert, javítja a gyomor működést, még stressz okozta gyomorsav-túltengésben is segít. Vizelethajtó hatású, erősíti a vesét, de fertőzések, nemi betegségek esetén is hatékony segítséget nyújt.

Indiában az aranyfüstöt bétel-levéllel együtt rágcsálják, afrodiziákumként tejjel, cukorral keverve, memóriajavítás céljára pedig sáfránnyal fogyasztják a szinergikus hatás elérése érdekében. Fogyasztják mézzel keverve, sőt kisgyermekeknek, csecsemőknek is adják, hogy ezzel biztosítsák későbbi szépségüket.

Nagy mennyiségben, túladagolás esetén azonban méregként hat, irritálja az emésztőrendszert és az idegrendszert. Az írások szerint ilyenkor ellenszerként tojásfehérje, tej és liszt keverékét javasolják fogyasztani, ami semlegesítheti a negatív hatást. Az arany ayurvédikus gyógyászati célú alkalmazását csak ayurvéda orvos végezheti, természetesen ez nem vonatkozik a szépségápolásra, ahol a tudományosan összeállított, arany tartalmú ayurvédikus kozmetikumok biztonságosan alkalmazhatók.

Az arany több ezeréves gyógyászati felhasználásának sikerei, eredményei bizonyított tények, hatásának fizikai szintű magyarázatát a tudósok még manapság is kutatják. Indiában számos, a legmodernebb technikai felszereltséggel rendelkező tudományos intézet, köztük a Himani Ayurveda Science Foundation is az okok feltárásán dolgozik.

Riesz István
Magyar Ayurveda Gyógyászati
Alapítvány KHT
Kuratórium elnöke

Részletes info: Indian Materia Medica II. kötet 32. oldal 14. pont. Aurum címszó (1908. India). A könyv megtalálható az Ayurvéda Alapítvány könyvtárában – www.ayurveda.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!