Keresés
Close this search box.

Ősi gyógymódok: a köpölyözés

//

A köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás gyógyító módszerei közé tartozik. Lássuk, mire és hogyan használják manapság az orvosok és a népi gyógyítók egyaránt!

A köpölyözés alapelveit Mezopotámiában már 3000 évvel ezelőtt leírták. Az ősi Kínában a Csin dinasztia idején (i.sz.281-361) egy alkimista levágott tehénszarv felmelegítésével végezte a kezeléseket. A Tang dinasztia idején (i.sz. 952) Wand Tao írt könyvet „A határőr szükségletei” címmel, melyből megtudhatjuk, hogy a köpölyözést a tüdő megbetegedése, kelések kifakasztása, illetve reumatikus megbetegedések esetén alkalmazták. Ekkor a köpölyöző edények bambuszból, cserépből vagy vasból készültek. Ezt a módszert Dél-Amerikában és az indiai kultúrkörökben is alkalmazták. A tibeti kolostorokban rizspapírra gyógyító mantrákat írtak, ezt meggyújtották, majd az égő papírost egy rézből készült köpölyözőbe dobták, melyet a keletkező vákuum segítségével rögzítettek a fájó testrészre.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a köpölyözés során szabaddá tesszük az energiapályákat, elvezetjük a mérges energiákat, a salakanyagot, a rossz szelet és a nedvességet, ezzel megteremtjük a Yin-Yang egyensúlyt.

A bambuszból készült köpölyt Kínában felforrósított gyógynövényes vízben áztatják, majd felhelyezik a kezelendő területre, ahol a hatóanyag a bőrön keresztül felszívódik. A vérbő sejtek – a vákuum ellenére – alkalmasak a hatóanyagok eredményes felvételére.

A kínaiak szerint minden bögre, kerámia alkalmas a köpölyözésre. Otthoni használatával betegségeket lehet megelőzni, s fenntartani az egészség állapotát. A kerámia köpöly hátránya, hogy nem látjuk a szívás erejét.

Nedves köpölyözés esetén a kezelni kívánt területet ún. szilvakalapáccsal (sokhegyű tűs kiskalapács) apró pontszerű vérzést idézünk elő, erre helyezzük fel a köpölyt. A vákum hatására enyhe vérzés alakul ki. Ezt a módszert teltség, vértolulás vagy izomduzzanat kezelésére használják.

Napjainkban az egyik legszélesebb körben alkalmazott módszer a csúsztatott köpölyözés, az ún. „nyúvasztás”, melyhez a gumiköpöly használata a legalkalmasabb eszköz. Ez az eljárás lehetőséget nyújt kozmetikai kezelésekre, a testen cellulit – “narancsbőr” – esetén, illetve helyi fogyasztásra – főként a comb, fenék és has területén. Először olajjal bedörzsöljük a bőrfelületet, majd speciális masszázstechnikával feltörjük a zsírsejteket, ezután a köpölyt a bőrfelületen a nyirokáramlásnak megfelelő irányban mozgatjuk. Megfelelő alkalmazás esetén a mobilizált zsírsejtek a nyirokkeringésen keresztül távoznak. Az eredmény már az első alkalommal centikben mérhető. Fontos a nyirokáramlás iránya, ezért ezt a technikát csak szakértő masszőrrel végeztesse!

A köpölyözés ellenjavallatai: epilepszia, kómás állapot, trombózis, nagy ereknél és közvetlenül a szív felett, terhes nőknél a hason és a mellkason, vérzékenység esetén, szív- és cukorbetegség esetén, drogos vagy alkoholos befolyásoltságnál, valamint legyengült állapotban.

Hangsúlyozzuk, hogy köpölyözést kizárólag hozzáértő személlyel – orvossal vagy természetgyógyásszal – végeztessen!

Faragó László
természetgyógyász
masszázsoktató (Kecskemét)
Info: www.medicineman.hu
T.: 30/2492-420, 76/485-430

Ősi és természetes gyógymódok eszközeinek forgalmazása,
oktatása, bemutatók szervezése.
Üveg és gumi köpölyök, moxa rudak, iszap kompressz,
Piokal talpbetét, deréköv, ránctalanító arcmaszk.
Köpöly – moxa könyv, Köpölyözés című
oktató DVD és video kazetta.
Gong, tibeti tál, kristály tál, zeneterápiás
tanfolyamok, koncertek országszerte.
Országos forgalmazó: Bergerné Wilk Halina
– ANSA BT. 6753 Szeged-Tápé, Szék u. 6.
Tel/fax: 62-497-003, e-mail: halina@invitel.hu,
www.halinaansa.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!