Keresés
Close this search box.

RÁKKUTATÁS: új magyar áttörés a kiegészítő terápiában

//

Kifejlesztették a 2. generációs búzacsíra-flavonoid kivonatokat méregtelenítő brokkoli kivonat tartalommal. Magyar kutatóknak a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével sikerült azonosítani a búzacsíra legaktívabb rákellenes, alacsony molekulasúlyú flavonoid elemét az apigenint. Ezzel először nyílt arra lehetőség, hogy olyan búzacsíra alapú készítményt fejlesszenek ki, amely tudományosan igazolt rákellenes hatóanyagokban van dúsítva, és ezekre van standardizálva.

A kutatásokat Dr. Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem docense és Varga Gábor Dipl.-Kfm., a rákellenes polysaccharid immunerősítő Patkónyelv kivonat keverék kifejlesztője koordinálja.

A 2. generációs búzacsíra-flavonoid esetében pontosan ismert a fő rákellenes hatóanyag és annak hatásmechanizmusa. Ez különbözteti meg az 1. generációs búzacsíra kivonatoktól.

A fő hatóanyag azonosításával először vált lehetővé tudományosan igazolt hatóanyagokra standardizált búzacsíra-apigenin kivonat létrehozása. A fejlesztés apigenin tartalma – napi minimális bevitelre lebontva – több mint százszorosa az 1. generációs búzacsíra kivonatokénak. A várakozások szerint, hatása legalább egy nagyságrenddel nagyobb lesz az 1. generációs búzacsíra-flavonoid kivonatokénál.

A búzacsíra-falvonoid – a rákellenes biológiai válaszmódosító gyógyszerekhez hasonlóan – elsősorban a növekedési faktorok befolyásolásával többek között gátolja a daganatsejtek védekezőképességét a kemo- és sugárterápiás szerekkel szemben, valamint akadályozza a tumor-sejtek vérellátását, gátolja azok osztódását és áttétképzését, elősegítve a rákos sejtek elhalását. Emellett erősíti a kemo- és sugárterápia, illetve más biológiai terápiák rákellenes hatását. Kitűnően egészíti ki a rákellenes Patkónyelv kivonat keverékek immunerősítő hatását, mivel az új búzacsíra alapú flavonoid kivonat csökkenti a rákos sejtek immunrendszerrel szembeni rejtőzködő képességét.

Az új fejlesztés a legfontosabb hatóanyagra, az apigeninre van standardizálva. Az apigenin mellett azonban az összes fontos flavonoidot tartalmazza természetes formában (pl. brokkoli-, zeller-, gránátalma-, tőzegáfonya-, kékáfonya-, feketeszeder-, földimogyoróhéj-kivonat). A brokkoli kivonat sulforaphane hatóanyaga elősegíti a szervezet hatékony méregtelenítését is.

Az apigenin laboratóriumi kísérletekben a bél, emlő, leukémia, tüdő, petefészek, prosztata, bőr, pajzsmirigy, gyomor, hasnyálmirigy ráksejtek növekedését gátolta, illetve előidézte azok elhalását. In vivo állatkísérletekben az apigenin, illetve a búzacsíra falavonoidjai gátolták a májdaganatok kialakulását, növelték a túlélési időt prosztatarák esetén, és gátolták a melanoma tüdő áttét képző hatását, valamint az emlődaganatok növekedését.

Az apigeninnnek jelentős lehet a gyulladás-gátló, illetve az asztma és allergia tüneteit enyhítő hatása is.

Epidemiológiai felmérések szerint az apigenin lehet felelős a zöldségek és gyümölcsök széleskörű rákmegelőző hatásáért. Az Amerikai Rákszövetség legújabb ajánlásában nem javasolja, hogy íz fokozás céljából hozzáadott cukrot (pl. fruktózt) fogyasszanak a betegek, mivel az elősegítheti a ráksejtek burjánzását éppen azoknak a növekedési faktoroknak a fokozása révén, melyeket az apigenin gátol. (262: In: CA Cancer J Clin 2006;56;254-281).

A rákellenes immunerősítő gomba eredetű Patkónyelv kivonatok mellett immár az egyedülálló, rákellenes hatóanyagokra standardizált búzacsíra-flavonoidok is az érdeklődők rendelkezésére állnak Európában.

Varga Gábor
Dipl.-Kfm.,
További info: www.FlavoGenin.hu,
www.VITANAX.EU
Tel: 06/30/391-80-80.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!