Keresés
Close this search box.

A keveset mozgó fiatal nők hamarabb lesznek cukorbetegek

//

A WHO előrejelzése szerint a következő 25 évben duplájára – akár 366 millióra – is emelkedhet a Földön a cukorbetegek száma. A Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány úgy véli, mindehhez azok a keveset mozgó fiatal nők is hozzájárulhatnak, akik a majdani terhesség után jó eséllyel lesznek 2-es típusú cukorbetegek.

A keveset mozgó fiatal nők hamarabb lesznek cukorbetegek

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói és a Brigham Kórház orvosai több mint 10 éven át tartó, 20 000 fiatal nőt vizsgáló programjuk végén megállapították, hogy az intenzíven sportoló nők esetében 30–40%-kal kisebb a terhesség utáni cukorbetegség kialakulásának az esélye, mint lusta kortársaiknál. A gyermeket váró nők 4–7%-a szenved terhességi diabéteszbenami nemcsak az újszülött egészségét veszélyezteti, de a kismamát is hajlamossá teszi az ún. 2-es típusú cukorbetegségre. Az amerikai szakemberek megállapították azt is, hogy nemcsak az aktív sportolók esélyei jobbak a betegség elkerülésére, de már azoknak a hölgyeknek is, akik rendszeresen hosszabb sétát tesznek.

Megdöbbentő tény – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az átlag magyar napi 4,5 órát tölt a televízió előtt –, hogy a terhességük előtt heti 20 órát tévézők (ez átlag napi 3 óra!), és a szinte semmilyen fizikai munkát nem végzők – például ülő-foglalkozásúak – esélye duplája a 2-es típusú cukorbetegség terhesség utáni kialakulására.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a 2-es típusú cukorbetegség, a hosszú tünetmentesség miatt, az egyik legalattomosabb betegség. Akár 10–20 év is eltelhet a cukorbetegség kialakulása után anélkül, hogy a betegnek bármilyen panasza is lenne. Amikor azonban már jelentkeznek a tünetek, gyakran súlyos szövődmények léphetnek fel, melyek jelentősen befolyásolják az életminőséget, sőt az életkilátásokat is.

Amennyiben el akarjuk kerülni, hogy a jövőben születő gyermekek és a majdani tinédzserek anyukái se szenvedjenek az egyre inkább népbetegséggé váló diabétesztől, nem árt a fiatal hölgyeknek, leendő anyáknak, idejében, már most felkelni a tévék, számítógép monitorok elől, és mozogni, mozogni, mozogni!

Forrás: kristalyakademia.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!