Keresés
Close this search box.

Évszázados gyógyító szerek és módszerek rehabilitációja

//

A magyar étrend-kiegészítőket gyártó és forgalmazó cégeknek 2007-ben lehetősége nyílt – az OÉTI-n keresztül – az illetékes EU-bizottság részére tudományos kutatási eredményekkel alátámasztani a termékeikben található egyes hatóanyagok élettani hatását, azok hatékonyságát a gyógyítás, illetve a megelőzés területén.

Az Ausztrál CSIRO (Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) részt vett a kolosztrum (előtej) hatásmechanizmusának feltérképezésében, és rendelkezésre bocsátotta az ennek bizonyításához szükséges dokumentációt.

Ausztrália hagyományosan az elsőszámú előállítója a szarvasmarha kolosztrumnak, így bőséges ausztrál, illetve nemzetközi kutatási eredmény áll rendelkezésükre. Ausztráliában – a szigorú karantén rendelkezések miatt – a legtöbb állatbetegség ismeretlen. Az állatállományt hagyományos legeltetéssel nevelik, így az általuk előállított kolosztrum az egyik legtisztább a világon.

Az EU-bizottság részére átadott tudományos kutatási eredmények bizonysága szerint a kolosztrum segít az immunológiai betegségek gyógyításában, tüneteinek csökkentésében és a megelőzésben.

24 különböző klinikai megfigyelés és kísérlet eredményeit adtuk át, melyek három kontinensről származnak: Amerika, Ausztrália és Európa (Hollandia, Németország, Anglia, Svájc, Ausztria és Oroszország). Az esettanulmányok felölelték az allergia, asztma, felső-légúti betegségek, hibás immunválasz és egyéb kórképek eseteit, melyeket az immunrendszer helytelen működése okoz.

A lista nem teljes. Mai túlcivilizált világunkban, nap, mint nap jelennek meg olyan publikációk, melyek rámutatnak, hogyan tesszük tönkre immunrendszerünket. Ugyancsak naponta újabb és újabb mesterségesen kifejlesztett anyagok kerülnek be környezetünkbe, élelmiszereinkbe, melyekről még csak nem is tudunk, s majd 5–10 év múlva derülnek ki valós mellékhatásaik.

A kolosztrum, azaz az előtej a csecsemő első természetes „védőoltása”, amely magas IgG tartalmával meghatározó szerepet tölt be az immunitás kialakításában. Manapság, az egészségünket veszélyeztető „civilizációs ártalmak” közepette, a józan észre és az évezredes tapasztalatokra támaszkodva, a kúraszerű vagy a folyamatos kis mennyiségű alkalmazás – akár megelőzésként is – megfontolandó.

A leglátványosabb eredmény, melyről a kísérletek során minden ország kutatói beszámoltak, az allergia tüneteinek megszűnése, csökkenése, ami azért kiemelkedő jelentőségű, mert ezúton ki tudták küszöbölni vagy csökkenteni a szteroid alapú kezelést, melynek hosszú távú mellékhatásai ismertek.

Sportolóknál kolosztrum hatására az edzésmunka intenzitásának növekedését tapasztalták. Ugyancsak nem elhanyagolható, hogy versenyek előtt több éves felkészülés eredményét teheti tönkre egy váratlan felső légúti fertőzés, vagy a klíma a kocsiban, a repülőgépen, sőt akár az összegyűlt lelkes tömeg kézfogása, a cseppfertőzésekről nem is beszélve. Az ilyen banális fertőzéseket egy átlag ember lábon kihordja, ám egy sportolónak a karrierje múlhat azon, ha csak 99%-ra teljesít.

Mai rohanó világunk egy átmeneti kor, amely a túlfogyasztásból remélhetőleg valami emberibb felé halad. A nagyfokú túlterheltség miatt szükségünk van minden belső és külső segítségre ahhoz, hogy testi-lelki egészségünket megőrizhessük, s ne beteges, legyengült immunrendszert örökítsünk a következő generációkra.

Emiatt örömteli változás, hogy már az EU illetékes hivatalai is kezdik elismerni az ősi természeti népek gyógyításra használt szereit és módszereit, tudományos tényekkel alátámasztva, szabályozott keretek között, de megengedik az évszázados tapasztalatokon alapuló ismeretek publikálását a sajtóban, a reklámokban, e természetes anyagok esetében.

Richard Wagner
az AANT (Association of the Australian Natural Therapists) tagja

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!