Keresés
Close this search box.

Laktózérzékenységgel tejterméket?

//

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) közleménye szerint a laktózra, vagyis tejcukorra érzékeny gyermekek számára is fontos, hogy elegendő mennyiségű tejterméket fogyasszanak a csontok egészséges fejlődése érdekében.

Laktózérzékenységgel tejterméket?

A laktóz olyan természetes cukor, amely a tejben, illetve a tejtermékekben található. Laktóz érzékenységről beszélünk, amikor az ember szervezete nem termel elegendő – a laktóz lebontásához nélkülözhetetlen – laktáz enzimet. Mivel így a tejcukor emésztése nem megfelelő, különféle emésztőszervi tünetek – gyomorgörcs, puffadás, hányás, hasmenés – jelentkeznek.

Az AAP jelen közleményét megelőzően vizsgálatok során bizonyította, hogy még a laktóz érzékeny gyermekek számára sem okoz problémát kis mennyiségű tej elfogyasztása, különösen akkor, ha az más ételekkel vegyítve történik. Bizonyos kemény sajtok, joghurtok, laktóz mentes, vagy csökkentett laktóz tartalmú tej elfogyasztása is jól tolerálható.

Mindezek alapján tehát az AAP kifejezetten ellenzi a tejtermékek étrendből való teljes kizárását gyermek-, illetve serdülőkorban. Alternatív megoldásként a következő lehetőségeket ajánlja.

Amennyiben gyermekünk laktóz érzékeny, vagy tünetei megegyeznek a fent leírtakkal, keressük fel háziorvosunkat, s közösen egyeztetve törekedjünk a kalcium természetes forrásokból történő pótlására a megfelelő fejlődés érdekében.

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!