Keresés
Close this search box.

Mi a PCOS?

//

Az orvostudomány ismer néhány „százarcú” betegséget, melyek a legváltozatosabb tünetekkel kezdődnek, és gyakran komoly fejtörés árán jövünk csak rá, hogy miről is van szó. Ezek közé tartozik a női meddőség egyik leggyakoribb oka, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) is.

Mi a PCOS?

A policisztás ovárium azt jelenti, hogy sok hólyag van a petefészekben. A tüszők ugyanis nem érnek meg eléggé, nem repednek meg, s nem szabadul ki belőlük pete. A sok kicsi éretlen hólyag ott sorakozik a petefészkekben. A menstruáció rendszertelen, a fogamzás esélye csekély. Mindez azonban a sok közül csak az egyik következmény, a PCOS ugyanis alapvetően nem a petefészek betegsége.

A hormonális szabályozás összetett zavaráról van szó. Ez a fogamzó képes korú nők legsűrűbben – csaknem 50%-os gyakorisággal – előforduló hormonális betegsége, amely a hasnyálmirigyet, a pajzsmirigyet, a mellékvesét és más szerveket is érinthet (esetenként a petefészkeknek nincs is semmi bajuk). A PCOS a 2-es típusú cukorbaj és más anyagcsere-betegségek előhírnöke is lehet, ezért figyeljünk a tünetekre.

Mai tudásunk szerint a PCOS kulcsa az inzulin, az egész szervezet működését döntően meghatározó egyik hormon, amely segíti energiához, cukorhoz jutni sejtjeinket. Manapság sokkal többet eszünk, mint kellene. Az energia-túlkínálat ellen a sejtek úgy védekeznek, hogy érzéketlenek lesznek az inzulinra, hogy ne kelljen még többet „enniük”. Emiatt az inzulin egyre nagyobb mennyiségben termelődik. Mindez megbolygatja az egész szervezet anyagcseréjét. A következmény: elhízás, magas koleszterinszint, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás (együttesen metabolikus szindróma), illetve hormonális zavarok (kevés ösztrogén, a normálisnál több férfi nemi hormon), melyek PCOS-hoz vezetnek. A PCOS tehát a metabolikus szindróma rokona, e két betegség egymásba átalakulhat, kezelésükben és sajnos a szövődményekben is sok hasonlóságot mutatnak.

Fenti tüneteken kívül a diagnózist segíti, ha feltárjuk a család női ágában a PCOS, meddőség, vetélések, metabolikus szindróma előfordulását. Nőgyógyászati ultrahanggal egyébként a jellegzetes ciszták általában jól láthatóak.

A PCOS esetében kezelni kell a megváltozott női nemi működést, az esetleges szív-érrendszeri szövődményt, s a kiváltó okot, azaz a sejtek inzulin-rezisztenciáját, illetve az ebből következő inzulin-túltermelést. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében évtizedek óta bevált gyógyszer a metformin, hatására a sejtek újra érzékenyek lesznek az inzulinra, csökken a vércukorszint és az inzulin-túltermelés is. A metformin ráadásul csökkenti az étvágyat, és egyes tápanyagok felszívódását a bélből, ám hivatalosan nem használható a PCOS kezelésére. Korábban ugyanis nem tudták, hogy a cukorbaj összefügg a PCOS-sal, így az nem került be a hivatalos indikációk közé. Ennek ellenére egyértelmű, hogy a metformin a PCOS kezelésének alapvető pillérje, remélhetőleg majd az adminisztratív akadályok is elhárulnak.

A hormonális fogamzásgátlók ugyan beállítják a menstruációs ciklust és javítanak a pattanásos bőrön, azonban hízást okozhatnak és fokozzák a szív-érrendszeri rizikót, ezért csak kiegészítő kezelésként ajánlottak. Az agyalapi mirigy működése hormoninjekciókkal stimulálható, ezáltal az ösztrogén-termelés is bőségesebb lesz. A cisztákat eltávolító műtétet nem javasoljuk, mivel az nem az okot, hanem a következményt szünteti meg. PCOS esetén 60 év fölött fokozott a méhtest-rák veszélye, amely korai felismerés esetén gyógyítható, elhanyagolt esetben azonban halálos. Ezért a menopauzát követően minden hüvelyi vérzés esetén orvoshoz kell fordulni.

A szív-érrendszeri rizikó csökkentése érdekében javasolt a dohányzás elhagyása, a rendszeres testmozgás, az energia-bevitel korlátozása, s ezzel a normál testsúly megtartása.

Dr. Eörsi Dániel
Korkontroll orvos-szaktanácsadó
www.korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!