Keresés
Close this search box.

Mire jó a Bromelin?

//

A bromelin (bromelai) az ananászban található enzimek keveréke – kéntartalmú, proteáz fehérjeemésztő enzim-komplex. Az ananász gyümölcséből és szárából álíitják elő mivel önmagában a nyers ananász gyümölcs nem tartalmazza a bromelin terápiás mennyiségét, ezért készítenek belőle koncentrált hatóanyag-tartalmú táplálék-kiegészítőket.

A bromelint 1957. óta használják orvosi célokra. Alkalmazási területeiről az azóta megjelent több mint nyolcszáz tudományos közlemény leírja, hogy erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a szöveti gyulladást, az ödémát. A duzzanatokat a fibrint lebontó vegyületek aktiválásával szünteti meg. A fibrin egyébként olyan sejtközi állományt hoz létre, amely mintegy körbefalazza a gyulladt területet, igy elzárja az ereket, s rendellenes szöveti drenázst, ödémát alakít ki. A bromelin emiatt csökkenti például a második szívinfarktus kialakulásának veszélyét, mert megelőzi a vérlemezkék összecsapódását, feloldja a fibrint, vagyis azt a fehérjét, amely vérrögök kialakulásához vezethet.

A bromelin hatásos lehet a visszértágulat kezelésében. A kitágult erekben kevés a – fibrin természetes lebontásához szükséges – ún. plazminogén aktivátor. A bromelin ehhez hasonló hatást fejt ki, emellett megakadályozza, hogy a visszerek környezetében a bőr keménnyé, rögössé váljon.

A bromelin gyulladáscsökkentő hatásáról reumás ízületi gyulladás esetében is beszámoltak, csakúgy, mint természetes fájdalomcsillapító tulajdonságáról osteoathritis esetén.

Ismert a bromelin mukolitikus, azaz nyákoldó, köhögéscsillapító tulajdonsága is, például idült hörghurutban. A betegek kezelés előtti és utáni légzésfunkciós vizsgálata spirométerrel mind a tüdőkapacitás, mind pedig a légzésfunkció javulását mutatta. Váladéktermelést csökkentő hatása miatt heveny arcüreggyulladás esetén is jelentős javulást tapasztaltak bromelin-terápiát követően.

A szervezetben keringő immun-komplexek (antitestek által megkötött antigének) szintjét is csökkenti a bromelin, ami például szklerozis multiplex esetén kedvező hatású.

A bromelinnek gyakorlatilag nincs mellékhatása. Egyedi túlérzékenység esetén allergiás bőrkiütés, szapora szívverés nagyon ritkán előfordulhat.

Prof. Dr. Dörnyei József
a kémiai tudományok kandidátusa

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!