Keresés
Close this search box.

Visszeresség, visszérgyulladás helyi gyógyszeres kezelése

//

A visszeresség a felületes vénák kóros tágulatát jelenti. Rendszerint a lábon alakul ki, elsősorban a nőket érinti. Az életmód döntő mértékben befolyásolja a betegség kialakulását. Tartós üléskor és álláskor nincs lehetőség az alsó végtagi vénák kiürülésére, hiszen a vénák ürülését a működő izmok „pumpa” funkciója biztosítja – így azok tovább tágulnak. Milyen lehetőségeink vannak az állapot súlyosbodásának megelőzésére, illetve kezelésére?

Visszeresség, visszérgyulladás helyi gyógyszeres kezelése

A visszeresség krónikus, előrehaladó betegség, ami azt jelenti, hogy megfelelő kezelés nélkül az állapot romlik, a kezdetben jelentéktelen panaszok – megmagyarázhatatlan, kellemetlen érzés, „nehéz” láb, éjszakai lábikragörcs, főleg tartós ülés-állás hatására jelentkező bokatáji, illetve alszár-ödéma – egyre fokozódnak, súlyos, esetleg életveszélyes szövődmények alakulnak ki.

Erősen kitágult, kanyargós vénák esetében fennáll a gyulladás veszélye. A visszérgyulladás jól látható, körülírt piros elszíneződéssel jár, és kemény, meleg, fájdalmas kötegként tapintható.

A visszeres fájdalom és gyulladás csökkentésének egyik lehetősége a helyi gyógyszeres kezelés. A visszeres panaszok enyhítésére alkalmasak a vadgesztenye (Aes-culus hippocastanum) kivonatot (eszcin) tartalmazó készítmények. Az eszcin támadáspontja az érfal. Megakadályozza a duzzanat kialakulását, illetve gyorsítja annak felszívódását. Gátolja a gyulladásos folyamatot, javítja a mikro-keringést. Kombinált készítményekben a vadgesztenye mellett hatékony összetevők a nem-szteroid gyulladáscsökkentők például a dietilamin-szalicilát (DEAS), mely hatóanyag szabadon és gyorsan bejut a bőrbe, gyulladáscsökkentő, kifejezetten fájdalomcsillapító hatású, bőrpuhító, továbbá fokozza az eszcin gyulladáscsökkentő hatását is.

A gélek – ellentétben a krémekkel, amik a bőrön egy vízzáró filmréteget képeznek – lehetővé teszik a kipárolgást, csökkentve ez által a gyulladt szövetek túlmelegedését. A gélek alkohol összetevője (például izopropil-alkohol) párolgása során hűsít, így érösszehúzó hatású (vérzéscsillapító), továbbá fokozza a fájdalomcsillapító hatást is.

Dr. Dancsok Anita
szakorvos, homeopátiás orvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!