Keresés
Close this search box.

Az allergiás beteg rossz munkaerő?

//

Amerikai felmérések szerint a szénanátha kellemetlen tünetei nemcsak jelentősen rontják a beteg általános egészségi állapotát, és alvási problémákat okoznak, de igen jelentősen csökkentik a munkaképességét is. Mindez nem csupán koncentrációs nehézséget és teljesítmény csökkenést eredményez, hanem – a munkáltatók megítélése szerint – túlzott mértékű hiányzáshoz is vezet, ami jelentősen rontja az allergiás munkaerő megítélését és esélyeit.

Az allergiás beteg
rossz munkaerő?

A Primary Care Respiratory Journal folyóiratban publikált vizsgálatban amerikai kutatók 5770 szénanáthás beteget figyeltek meg egy éven keresztül. A páciensek közül 2400-an allergiájuk miatt háziorvosi kezelés alatt álltak. 1720-an súlyosabb állapotuk miatt allergológus szakorvos segítségét vették igénybe a gyógyszeres kezeléshez, a maradék 1650 beteg egyedül próbált boldogulni házilagos öngyógyító módszerekkel, néhányan közülük szinte semmit sem tettek állapotuk javítására, tétlenül nézték, amint tüneteik egyre rosszabbodnak.

Az éves megfigyelésből kiderült, hogy a résztvevők a téli hónapokban keveset voltak távol munkahelyükről, azonban a tavasztól őszig tartó pollenszezonban a heti 40-45 órás munkahétből átlagosan 20 órát (!) mulasztottak.

A tünetek a háziorvos által kezelt betegek körében voltak a legsúlyosabbak, illetve azoké, akik teljesen elhanyagolták allergiájuk kezelését. A betegek mindhárom csoportjában legnagyobb problémaként az alvási nehézséget, illetve az életminőség jelentős romlását jelölték meg.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
Info: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu
tel: 06-30/631-9309

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!