Keresés
Close this search box.

Ősi gyógymódok II. – Orvosi pióca

//

A piócás kezelés már az ókori Egyiptomban ismert volt. Fejfájás, fülfertőzések és visszérproblémák esetén alkalmazták. Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is gyógyítottak orvosi piócákkal. A római származású természettudós, Plinius (i.sz. 23-79) érgyulladások, aranyeres csomók kezelésére javasolta.

ŐSI GYÓGYMÓDOK II.

Orvosi pióca

Használata a középkorban is elterjedt volt, majd az érvágás térhódításával „divatjamúlttá” vált. A francia forradalom idején ismét reneszánszát élte, sőt Broussais az orvosi piócák alkalmazását állította orvosi tevékenysége középpontjába. Mindezt sokkal inkább megértjük, mint azt, hogy mit keresnek napjainkban a modern kórházak traumatológiai és plasztikai sebészeti osztályán a piócák?

Aki még nem került közelebbi kapcsolatba piócával, annak elmondjuk, hogy az orvosi pióca (Hirudo medicinalis) egy 10-15cm hosszú, gilisztához hasonló, szelvényes féreg. Színe változó, a hátán 6 vöröses sáv, míg has-oldala egyszínű vagy fekete foltokkal tarkázott. Hátsó tapadókorongjával mozog, és tapad rá a gazdatestre. Elülső korongja 3 éles, félkör alakú fűrészkével rendelkezik, ezzel háromágú csillag formájú sebeket ejt.

A pióca nyála egy hirudin nevezetű véralvadásgátló vegyületet tartalmaz. Így az általa okozott seb órákon keresztül képes vérezni. A hirudinon kívül a nyál összetevője még 30 különböző fehérje is, így az nemcsak véralvadásgátló, de kitűnő fájdalomcsillapító, gyulladás-gátló, oldó, lazító hatású. Csökkenti a bőr pirosodását, a fájdalmas, duzzadt, elnehezült láb érzetét, enyhíti a lábikra görcsöket, gyorsítja a kékfoltok felszívódását, a száraz bőrt simává, rugalmassá teszi, könnyíti és helyreállítja a visszérkeringést. Hatására nemcsak a kezelés helyén, hanem a testen vele reflexes kapcsolatban lévő összes területen jelentősen javul a keringés.

Talán meglepő, de az USA-ban az első „élő orvosi segédeszköz” kategóriába sorolták. Még mikro-sebészeti eljárások során is találkozhatunk az orvosi piócával, ahol a vérrögképződés megakadályozására, a vénás keringés helyreállítására használják fel az állatokat. Egy új eljárás szerint, ha sok véreret tartalmazó testrészt (pl. fül, végtag, ujj) – ültetnek vissza, és orvosi piócát alkalmaznak a vérrögök megelőzésére, akkor kb. 80%-kal javul a műtéti sikeresség aránya. (Ezeket a piócákat steril körülmények között tenyésztik, és mesterségesen táplálják marhavérrel.)

Napjainkban a piócás kezelés legelterjedtebb az orosz természetgyógyászok körében, illetve egyes osztrák wellness szállodákban, ahol szolgáltatásaik mellett borsos áron ajánlják fiatalító kezelésként. A kezelés komoly szakértelmet igényel, egyedül soha ne végezze! Csak orvosi vagy természetgyógyászi felügyelet mellett alkalmazható! Az orvosi piócát csak patikákon keresztül szabad beszerezni. Üveg edényben, lehűtött forralt vízben kell tartani és a vizet, naponta cserélni kell.

Kezelésnél a terület fertőtlenítése után 20 percre felhelyezik a piócákat, amíg teleszívják magukat (kb. 100 ml/db), majd leesnek. A sebeket nyomókötéssel látják el, melyet csak 24 óra múlva távolítanak el, mert addig szivároghat a vér. A következő kezelést csak 4-6 hét múlva végezhetjük. A fertőzések elkerülésére minden piócát csak egyszer használnak.

A kezelés vérzékenység, vérhígító gyógyszeres kezelés, illetve vérszegénységnél 42%-nál alacsonyabb haematokrit-érték esetén nem javasolható, érelmeszesedés és cukorbetegség esetén pedig fokozott figyelmet igényel.

A szépségiparban és a gyógyászatban egyébként széles körben alkalmazzák a pióca nyálából kivont hirudint.

Faragó László
természetgyógyász, masszázsoktató
(Kecskemét)
Info: www.medicineman.hu
T.: 30/249-2420, 76/485-430

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!