Keresés
Close this search box.

„Pötty”-vadászat

//

Itt a nyár! Szívesen hordunk kivágott ruhát, de sokakat zavarnak az eddig elfedett területeken „éktelenkedő” szeplők, anyajegyek szemölcsök. Sokszor meg is ijedünk, mert nem tudjuk eldönteni, hogy mikor és mitől keletkeztek, s vajon jóindulatúak-e. Vegyük most sorra a leggyakoribb elváltozásokat, nézzük meg, mit tehetünk megelőzésükre, eltűntetésükre, s mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulnunk.

Nyári bőrszemle:
szeplők, szemölcsök, anyajegyek

„Pötty”-vadászat

A bőrön lévő elváltozásokat legegyszerűbben aszerint oszthatjuk fel, hogy pigmentáltak-e, vagyis tartalmazzák-e a melanin nevű bőrfestéket, vagy sem.

Jelentőségük miatt beszéljünk először a bőrfestéket tartalmazó elváltozásokról. Ezek legismertebb formája a szeplő. Halvány bőrű, főként szőke vagy vörös hajú embereken jelentkezik az éles határú, 3-4mm átmérőjű, kerek pigmentált foltocskák csoportja. Bőrünk színéhez hasonlóan a szeplősödésre való hajlamot is örökölhetjük. Színük a napozástól sötétebbé válik, télen viszont el is tűnhetnek. Csak kozmetikai szempontból van jelentőségük. A szeplős embereket általában zavarják a pöttyök, holott kifejezetten szexepiles, kedves megjelenést kölcsönözhetnek. Fehérítő krémekkel halványítani lehet őket, de lézeres eltávolításuk is lehetséges.

Viselkedésében a szeplőhöz hasonló, attól kozmetikailag zavaróbb problémát jelentő elváltozás a chloasma. (A chloasmát magyarul májfoltnak nevezzük, de én a chloasma megnevezést használnám azért, mert elkülöníteném a kézen és arcon, kerekded foltok formájában megjelenő májfoltoktól, melyekre a későbbiekben térek ki.) A chloasma az arcon jelentkezik nagyobb, összefolyó, itt-ott felszakadozott, szabálytalan, tejeskávészínű foltok formájában. A szeplőhöz hasonlóan napfény hatására sötétebbé válik, télen pedig elhalványul. Kialakulásában az öröklődésnek nincs szerepe, a chloasma emelkedett ösztrogénszintet jelez, aminek többféle oka lehet, így érdemes azt kivizsgálni. Megelőzése: a felesleges gyógyszerszedés elkerülése, tavasztól kezdve magas faktorszámú fényvédő krém használata. Eltüntetése fehérítő krémekkel, különböző hámlasztó-szerekkel, valamint lézeres kezeléssel lehetséges.

A pigmentált bőrelváltozások közül a legjelentősebbek a festékes anyajegyek, melyek a bőrpigmentet termelő sejtek csoportosulásából alakulnak ki. Általában lapos, sima felszínű, néhány miliméter átmérőjű, sötétbarna foltok, de léteznek enyhén, vagy erőteljesebben kiemelkedő, sima vagy szemölcsös felszínű képletek is. Tapasztalatom szerint a páciensek sok esetben „házilag” próbálják eltüntetni magukról a zavaró növedékeket, és gondolván, hogy a szemölcsös felszínű és kinézetű elváltozások jóindulatúak, különböző módszerekhez folyamodnak eltávolításuk érdekében (pl. marószeres kezelés, cérnával, hajszállal lekötés, stb.). Ezek a házi praktikák kifejezetten tiltott beavatkozások a festékes anyajegyek esetében, hiszen épp ez az elváltozás az, amelyből az életet veszélyeztető rosszindulatú betegség, a melanoma kialakulhat.

Jelentős kockázati tényező a napozás is, pedig a napfény az életfeltételek egyike. Közismert, hogy a szervezet D-vitamin képzését beindítja, fertőtlenítő, sebgyógyító, s a látható fény-tartomány antidepresszáns hatással is bír. A Nap sugarai kozmikus, gamma, röntgen, ultraibolya (UV), látható és infravörös sugarakból állnak. A Föld légkörében kialakult ózonrétegnek köszönhetően az élettel összeegyeztethetetlen sugarak (kozmikus, gamma, röntgen, és az UV spektrum C része) nem jut le hozzánk. Sajnos az ózonréteg vékonyodása miatt egyre kockázatosabb hosszú ideig a napon tartózkodni, különösen 11-16 óra között. Viseljünk könnyű, fényvisszaverő (fehér vagy világos színű) ruhaneműt, hordjunk széles karimájú kalapot, UV-szűrős napszemüveget, emellett is használjunk fényvédő krémet! Mindenképpen kerüljük el a leégést! A túlzott napozás jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, valamint nem mellékes, hogy ráncaink számát is szaporítja.

Mire kell odafigyelnünk? Ha az anyajegy növekedésnek indul, megváltoztatja alakját, viszket, sebes lesz, esetleg vérzik, nedvezik, körülötte szürkés, vöröses pigmentált udvar alakul ki, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz. Akinek 50-nél több, vagy furcsa formájú, színezetű anyajegye van, fél évente ellenőriztesse szakorvossal!

A pigmentált bőrelváltozások közül megemlíteném még a májfoltot, mely általában az arcon és a kézháton jelentkezik, néhány mm átmérőjű, sima, sötétbarna pigmentfolt formájában. Előfordulhat gyerekeken is, de jellemzőbb az időskori megjelenése. Ezt az elváltozást lehet hámlasztani, lézerrel kezelni, miután szakorvos egyértelműen kizárta a melanoma lehetőségét.

Az ér-eredetű anyajegyek csak esztétikailag jelentenek problémát. Ide tartozik az ún. „pók” vagy „csillag” naevus (anyajegy), ami sugarasan szétterjedő erecskékből áll, melyek úgy helyezkednek el, mint a pók lábai. Kicsi félgömbszerűen kiemelkedő vörös növedékek, az ún. rubin naevusok, valamint megemlíteném még a nagyobb kiterjedésű ér-eredetű foltot, a „tűzfoltot”. Ezek az elváltozások a lézereknek köszönhetően már nyomtalanul eltüntethetők, bár a pók- és rubin naevust elektromos eszközökkel is kiválóan el lehet távolítani.

A bőr kötőszövetéből erednek a fibromák, melyeket gyakran és tévesen futószemölcsnek neveznek a páciensek, holott nem vírusos eredetűek. Leggyakrabban a nyakon és a hónaljban jelentkeznek az 1-2mm átmérőjű lágy, halványbarna hosszúkás növedékek. Irritációtól begyulladhatnak, ezután maguktól lepottyannak. Mégsem ajánlanám házilagos kezelésüket, mert a provokált gyulladás következtében heg, elszíneződés maradhat a helyükön.

A hám eredetű növedékek inkább az 50 év feletti korosztálynál jelentkeznek. Legismertebb az ún. sebborrhoeás vagy senilis verruca, mely halványbarna vagy feketés színű, szemölcsös felszínű, sokszor morzsalékony képlet. Akár 1-5cm átmérőjű is lehet. Sokszor nagy ijedelmet okoz a megjelenése, de akármilyen ijesztő, ez az elváltozás teljesen jóindulatú, még ha megsérül, akkor sem fajul el.

Végül beszéljünk arról is, hogy nyáron a strandon nemcsak a napfénynek, hanem fertőzéseknek is ki vagyunk téve. A nedves, nyirkos környezetben bőrünk hámrétege fellazul, így kevésbé tud védekezni a fertőző ágensekkel szemben. Különösen a kisgyermekek veszélyeztetettek, mert az ő immunitásuk még nem teljes. Az uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) fehér, áttetsző, 1-2mm-es, hólyagszerű képletek formájában jelentkezik. Ha elhanyagoljuk, az egész testen szétterjedhet, ezért jelentkezésekor rögtön távolíttassuk el.

Szintén vírusos eredetű a közismertebb közönséges szemölcs (verruca vulgaris), mely leginkább a tenyéren, kézháton, talpon jelentkező bőrszínű vagy fehéres, kemény, szemölcsös felszínű növedék. Ezeket különböző szemölcsirtó készítményekkel lehet elmulasztani.

Kedves Olvasó, remélem sikerült segítséget nyújtanom, hogy könnyebben eligazodjon a testén található „pöttyöket” illetően, s megnyugodva, a szükséges információval „felvértezve” kezdje az idei nyarat, melyhez kellemes nyaralást kívánok!

Dr. Medgyesi Eugénia
bőrgyógyász-kozmetológus,
akupunktúrás orvos
1117 Bp. Budafoki út 111-113.
Tel.: 203-0091

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!