Keresés
Close this search box.

Szemvédelem 10 lépésben

//

Azon szerencsések, akik számára az éleslátás magától értetődő tény, hajlamosak megfeledkezni arról, hogy szemüket – különösen a tavasztól őszig tartó erős napsütésben – nekik is védeniük kell, s időnként az orvosi ellenőrzés is indokolt, hogy minél tovább szemüveg nélkül gyönyörködhessenek a világban.

A középkor eléréséig minimum 5 szemészeti vizsgálattal hatalmas lépéseket tehetünk szemünk egészségének megőrzésére:

1. gyermekként 5 éves kor alatt, az ebben a korban jelentkező kancsalság, látási rendellenességek kiszűrésére;

2. 20 éves korig, az iskolapadban eltöltött tanulóévek alatti esetleges látásromlás kimutatására;

3. 20-30 éves kor között egy alkalommal;

4-5. 30-40 éves kor között két alkalommal.
Bizonyos betegségek (pl. diabétesz), vagy a családban előfordult szembetegségek (pl. az örökletes glaukóma) gyakoribb ellenőrzést is indokolhatnak. A későbbiekben az életkorral járó rendellenességek (pl. szürke vagy zöld hályog, időskori makula-degeneráció) szűrésére fordítsunk külön figyelmet.

6. A napszemüveg nem csak az aktuális divat kelléke, de nélkülözhetetlen szemünk UV-védelme érdekében, ami – szakértők szerint – ma már évszaktól függetlenül aktuális.

7. Még a tudatos táplálkozás is javítja szemünk állapotát: sok sárgarépát fogyasztva elegendő béta-karotinnal védhetjük a szem-retina egészségét, a zöld leveles növények (pl. kelkáposzta, spenót), lutein tartalmuknál fogva lassítják a makula-degeneráció folyamatát. A halfélék omega-3 zsírsav tartalma, illetve a lenmag kiváló telítetlen zsírsavai enyhítik a kor előrehaladtával gyakran jelentkező szemszárazságot.

8. Szemünk érdekében is hagyjuk abba a dohányzást, mert növeli a szürke hályog, a makula degeneráció és a látóidegek károsodásának kockázatát.

9. A számítógép előtt ülve azonos távolságra nézünk, és ritkábban pislogunk. Tartsunk ezért rendszeres pihenőt, gyakori pislogás közben fókuszáljunk váltakozva közelebbre és távolabbra.

10. Rendszeres tornával segíthetjük egyes szemet károsító betegségek (pl. diabétesz) elkerülését, másrészt a fokozódó vérkeringés megelőzi, illetve javítja a glaukómás állapotot.

Optimum Látásjavító Lézerközpont
Info: www.orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!