Keresés
Close this search box.

Szex és hájasság

//

Világos, hogy a szexuális vonzerő a természetben nem öncélú dolog. Nem azért vonzó, mert szép, hanem azért vonzó és szép, mert rendelkezik a sikeres szaporodáshoz szükséges kellékekkel. Ha azonban összevetjük a középkor festményein fetrengő hájpacnikat a mai divatmodellek aszkéta alkatával, joggal kérdezhetjük, hol van itt az evolúció génekbe vésett tetszés-indexe?

Szex és hájasság

Amennyiben az evolúció végső mozgatója a szaporodás, világos, hogy mind a férfiakat, mind a nőket abból a szempontból vizslatja az ellenkező nem, hogy mit lehet kihozni belőlük. Koncentrálva most a nőkre, az a kérdés, hogy mennyire fogamzó képes, ki tudja-e hordani magzatát, tudja-e majd szoptatni, s jó anya lesz-e. Egy férfinek azt is mérlegelnie kell, mennyire tudja majd kivívni párja hűségét, s a nő „árukészletével” szemben megfelelő „tőkeerőt” tud-e felmutatni. A férfi tőkéje a genetikai állománya, az eltartó képessége, a szociális dominanciája, illetve a hűsége. Mindezt a női agy pillanatok alatt képes súlyozni, összeadni, négyzetre emelni, kiszámolni, vagyis megítélni.

Visszatérve a nőkre, mindezeknek a „szaporodási mutatóknak” természetesen testi jegyei vannak, melyeket a nők ösztönösen igyekeznek kirakatba tenni, olykor némiképp eltúlozni, s onnantól már minden csak azon múlik, hogy jó időben, megfelelő paraméterekkel bíró férfitől jön-e az ajánlat, s a kapcsolat már létre is jön.

Termékenység-mutatók

A női termékenység egyik biztos jele, ha már van neki gyereke. Ezt a hímek azonban nem szeretik, mert akkor energiáik jó részét más génjeinek felnevelésére kéne fordítani. Ezért más termékenység-jeleket keresnek. A megfelelő nemi érettség és a magas női nemi hormonszint vérvizsgálat nélkül az arcberendezésből és a testalkatból ítélhető meg. A széles járomcsont, a kicsiny áll és orrocska, a vastag ajkak magas ösztrogénszintre utalnak.

A megfelelő zsírpárna-felszereltség ugyanis arról tudósítja az agyat, és a szaporodni vágyó férfit, hogy a nő jól táplált, vagyis van mit ennie. Ennek belső, hormonális közvetítője többek közt a leptin nevű hormon. Ha ennek az éhezés folytán lecsökken a szintje, lőttek az ovulációnak, mint azt látjuk a nagyon sovány anorexiásoknál. Ha viszont túl sok a zsír, mert túl sok az evés, akkor ez a leptin-szint nemhogy még magasabb volna, hanem lecsökken, és ekkor megint csak lőttek az ovulációnak. A fogamzó-képességi vizsgálatokból egyértelműen kiderül, hogy a normál testsúlytól – tudományosabban a normál testtömeg-indextől – való lényeges eltérés lefelé vagy fölfelé egyaránt meddőséget okoz.
Evolúciós kutatások szerint a férfiak azokat a nőket találják vonzónak (azaz termékenynek), akiknél a derék és csípő aránya 7:10 (0,7) érték körül mozog, ők azonnal felkerülnek az elcsábítandók listájára. Ehhez azonban elfogadható testtömeg-idex is szükséges, tehát a botsáska és a víziló kinézetű egyedek, dacára megfelelő, 0,7-es arányaiknak, testtömeg indexük alapján ki vannak lőve.

Ez persze úgy is hangozhat, mint amikor sertéstenyésztők beszélgetnek a kocáikról, de hát sajna, ez a nyers valóság. A széles(ebb) csípő, mint kritérium azt is jelzi, hogy a fiús lányok, bár lehetnek vonzóak, termékenységi mutatóik mégsem annyira jók.

Korok divatja

A cikk folytatása itt olvasható:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/szex-es-hajassag.htm

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus
További info:
www.tenyek-tevhitek.hu
www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu
www.pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!