Keresés
Close this search box.

Tévhitek a koleszterinről

//

A Magyar Szív Egyesület oktató-szűrő koleszterinkampánya során a páciensekkel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy a lakosság tájékozottsága e téren igen felületes. Még mindig számos olyan tévhit tartja magát a köztudatban, ami nyilvánvalóan akadályozza a helyes hozzáállás és életmód kialakítását. Tisztázzuk most közülük a legfontosabbakat!

Tévhitek a koleszterinről

1. tévhit: a koleszterin káros

A koleszterin szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos vegyület, amely jelen van minden szövetben és szervben, egyben a sejtek, hormonok és vitaminok alkotórésze. Talán meglepő, de a koleszterin felel az érfalak rugalmasságáért is. Megfelelő, normális mennyiségű koleszterinre – amit szervezetünk állít elő (ez kb. 1000-1500mg/nap) – kifejezetten szükségünk van.

A bajt az okozza, hogy a telített zsírsavakat tartalmazó állati eredetű táplálékokkal bevitt koleszterin oly mértékben megemeli a normális koleszterinszintet, hogy az fokozatosan eltömíti az artériákat, melyek a szívet táplálják. A legtöbb szívroham azokkal a plakkokkal függ össze, melyek koleszterinből és zsírból épülnek fel.

2. tévhit: „nincsenek tüneteim, tehát nem magas a koleszterinszintem”

Ez a legveszélyesebb tévhit, ugyanis a magas koleszterinszintnek sokáig nincsenek látványos tünetei, ezért az évek során észrevétlenül is kialakulhat a koszorúér-szűkület, s akár váratlanul is bekövetkezhet a szívinfarktus. Tekintettel arra, hogy a nemcsak Magyarországon, de az egész világon vezető halálokként szereplő szív- és érrendszeri megbetegedések első számú kockázati tényezője a magas koleszterinszint, középkorúak számára elengedhetetlen a koleszterinértékek rendszeres ellenőrzése, s eltérés esetén a kezelés azonnali megkezdése. Ne feledjük: a magas koleszterinszint tünetek nélkül ölhet!

3. tévhit: a magas koleszterinszint nem örökölhető

Bár a genetikai tényezőknek is szerepe van, mégis főként a táplálkozás és az életmód a felelős. Szintje az életkor előrehaladtával is emelkedik, sőt a változókorban lévő nőknél az LDL-koleszterinszint – a hormonális változások miatt – jelentősen növekszik.

4. tévhit: a koleszterin értékek személyre szabottan számítanak magasnak

A normális koleszterinszint felső határa 5,0mmol/l, az ennél magasabb szint jelzésértékkel bír, de hogy mennyire kell csökkenteni, az a társult betegségek (pl. magas vérnyomás, túlsúly, cukorbetegség) jelenlététől is függ. Szívinfarktus után például a normálisnál jóval alacsonyabb koleszterinszint elérése a cél.

5. tévhit: a magas koleszterinszint nem csökkenthető

Étrendünkből a magas koleszterin tartalmú (főként állati eredetű) táplálékok kiiktatásával, több, aktívabb, rendszeresebb testmozgás bevezetésével, valamint a belső szintézis (szervezetünk koleszterin termelésének) gyógyszeres csökkentésével, eredményesen mérsékelhetjük a magas értékeket.

6. tévhit: a magas koleszterinszint oka a helytelen táplálkozás

A hibás étrenden kívül még számos egyéb tényező is felelős: a dohányzás, a mozgáshiány, az állandó stressz, a túlsúly, jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása, az ételek túlzott sózása (maximum 5g/nap). Szerencsére ezek mind általunk befolyásolható, megváltoztatható tényezők, így a javítás lehetősége a kezünkben van.

7. tévhit: a szűrővizsgálatok bonyolultak és sok időt vesznek igénybe

A vizsgálathoz egyetlen csepp vér elegendő, melyet a vércukorméréshez hasonlóan az ujjbegy megszúrásával nyernek. A tesztcsíkon a vérmintában lévő lipidek (vérzsírok) 2-3 perc alatt színreakciót adnak. A szín hullámhosszának fotometriás mérése információt ad a vér összkoleszterin-szintjéről. Az összetevők részletes meghatározása csak akkor szükséges, ha a koleszterinszint összességében emelkedett. Ehhez vénás vérvétel szükséges.

Dr. Vértes András
a Magyar Szív Egyesület elnöke
Info: www.koleszterinszint.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!