Keresés
Close this search box.

Új szív- és érrendszeri terápia

//

Az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán nyilvánosságra hozott ONTARGET vizsgálat eredményei új perspektívát nyitottak a magas vérnyomás következtében kialakuló kardiovaszkuláris szövődmények – például agyér trombózis vagy szívroham – kezelésében. A nemzetközi vizsgálat keretében 5 éven keresztül több mint 25.000 – köztük 600 magyar – beteg megfigyelése zajlott. Az eredmények alátámasztották, hogy az új terápia megelőzheti minden ötödik szív- és érrendszeri esemény bekövetkezését.

A magas vérnyomás következményei világszerte rengeteg életet követelnek. Hazánkban minden ötödik, 60 év felett pedig minden második felnőttnek magas vérnyomása van. Mivel sokáig semmiféle tünetet nem okoz, ezért „csendes gyilkosként” is emlegetik. Sokan nem fordítanak rá kellő figyelmet, kockáztatva a komoly szövődményeket. A magas vérnyomás a stroke-os és szívinfarktusos esetek 75%-ában kiváltó okként jelentkezik.

A magas vérnyomás kontrollálására többféle kezelés létezik: vannak, amelyek a verőér összehúzódását csökkentik (ACE gátlók), vannak, amelyek az adrenalin hormon hatásait gátolják (béta-blokkolók), mások az ereket tágítják, és megint mások pedig a szervezet vízháztartására gyakorolnak hatást. Az orvosok általában egyfajta terápiát alkalmaznak, azonban súlyosabb esetekben, a szövődmények megelőzése érdekében, több eljárás együttes alkalmazása célravezetőbb lehet.

A szív- és érrendszeri szövődmények (szívinfarktus, stroke), világszerte a leggyakoribb haláloknak számítanak, szerencsére napjainkban már léteznek olyan 24 órás hatású terápiák, melyek hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást a kockázatos kora reggeli órákban is, amikor a legnagyobb a szívroham, vagy az agyér trombózis veszélye. A meglévő terápiákat folyamatosan tökéletesítik, emellett újabb és újabb kezelési eljárásokat fejlesztenek ki. Ezen vizsgálatok közé tartozik az ONTARGET szív- és érvédő-program is, a legnagyobb randomizált klinikai vizsgálat, amely egy angiotenzin II receptor-blokkoló (ARB) szív- és érrendszeri védőhatását kutatta. Az angiotenzin II egy hatékony érszűkítő anyag, amely emeli a vérnyomást és fokozza a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ennek a receptornak a hatásait blokkolja a program keretében tanulmányozott hatóanyag.

A vizsgálatban magas kardiovaszkuláris rizikójú, de nem magas vérnyomású, illetve kontrollált magas vérnyomásos betegek vettek részt 40 országban. A hazai vizsgálatot az Országos Kardiológiai Intézet professzora, Dr. Keltai Mátyás vezette.

A program keretében összegyűlt és feldolgozott kiemelkedően nagyszámú adat – több mint 100.000 betegév – olyan kérdésekre ad választ, melyekre eddig még nem volt tudományos bizonyíték.

Az ONTARGET eredményei bebizonyították, hogy a vizsgált ARB hatóanyag megelőzheti minden 5. súlyos kardiovaszkuláris esemény (szívinfarktus, stroke) bekövetkezését. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a tanulmányozott terápia nemcsak ugyanolyan hatékony, mint az „aranystandardnak” számító ACE-gátlók, de jobban is tolerálható, mert nem rendelkezik azok tipikus mellékhatásaival (pl. köhögés, vizesedés). Ennek köszönhetően a betegek nagyobb hajlandóságot mutatnak a készítmény rendszeres bevételére, ami döntő fontosságú a súlyos szövődmények hatékony, hosszú távú megelőzésében.

Jelenleg ez az egyetlen olyan angiotenzin receptor blokkoló (ARB) hatóanyag, amely a magas rizikójú betegek körében – vérnyomáscsökkentő hatásán túl – bizonyított kardiovaszkuláris védőhatással rendelkezik. Az ONTARGET vizsgálatnak köszönhetően, most egy olyan új terápiás lehetőség van a kezünkben a magas kardiovaszkuláris rizikójú betegek kezelésére, amely nemcsak hosszú ideig és hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, de jobban is tolerálható a betegek számára.

Prof. Dr. Farsang Csaba
a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!