Keresés
Close this search box.

A férfi bőrt is ápolni kell

//

A férfiak és a nők bőre – az azonos felépítés ellenére – sok mindenben különbözik egymástól. Bár a nők sokkal többet foglalkoznak külsejükkel, sminkelnek, kozmetikushoz járnak, a férfiak bőre – talán a sors fintora, talán kedvezőbb adottságai miatt – mégis jóval később öregszik.

A férfi bőrt is ápolni kell

Ha megtapintjuk a férfiak arcbőrét, akkor durvábbnak érezzük, mint a nőkét. A rendszeres borotválkozástól azonban nemcsak érdessé, hanem érzékennyé is válhat a bőr. Ha valaki szárító borotvahab mellett rendszeresen még intenzív mosó-aktív anyagokat tartalmazó szappant, tusfürdőt is használ az arctisztításhoz, akkor károsodhat a védő lipid köpeny. A felső szarurétegek kiszáradásával a bőr irritálttá válhat, szőrtüsző-gyulladások is kialakulhatnak. Sajnos ez mostanság egyre gyakoribb.

A férfiak bőrének irharétegében az elasztikus és kollagén rostok kompaktabbak, mint a nőknél, s ezért több vizet is képesek megkötni. A bőr harmadik rétegének, a bőraljának az állapota ugyancsak a férfiaknál kedvezőbb.

A nők combjain, csípőjén jelentkező paplanszerű domborulatok, a narancsbőr, vagy más néven cellulit náluk nem tud kialakulni (csak hormonális problémák esetén), mert kötőszövetük rácsos rostszerkezete sokkal stabilabb, feszesebb tartást ad az alatta lévő zsírszövetnek, mint a nők egyenes futású rostjai.

Természetesen a korral a férfiak bőrének elasztikussága is csökken, s egyre jobban hangsúlyozódnak a mimikai ráncok. Tapasztalat szerint, normális életmód esetén, a férfiak bőrén az öregedés első jelei 10 évvel később jelentkeznek, mint a nőknél.

A férfiak arcbőrének ápolásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

Markovics Vera
Korkontroll szaktanácsadó
orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!