Keresés
Close this search box.

A gyomorégés, reflux és gyomorfekély gyógynövényei

//

A gyomorsav túltengés leggyakoribb oka az idegesség. Kitűnően szemlélteti ezt közismert „gyomorideg” kifejezésünk, amely után már csak következmény a savtúltengés, esetleg reflux vagy gyomorfekély. Napjainkat és éjszakáinkat megkeserítő panaszainkra hazai gyógynövényeink is enyhülést nyújthatnak.

A hétköznapi rohanás közepette egyre többen tapasztalják meg a szájban, torokban jelentkező savas ízt, melyet gyakran kísér égő érzés, nyelési nehézség, sőt még éjszakai álmatlanság is.

Stressz-oldásra ajánlom az orbáncfű teát: napi egy csészével este lefekvés előtt. Hat hétig fogyasztható egyfolytában, majd ugyanilyen hosszú szünetet kell tartani. Ha nincs állandósult probléma, elég a stresszes napokon meginni egy-egy csészével.

Gyomorfekélyre jótékony a fekete nadálytő leveléből készült tea, melyet csak 2 napig szabad inni. Szintén kiváló savcsökkentő a fehér akácvirág teája. Ihatják párhuzamosan az orbáncfűvel, napközben egy csésze fehér akácvirág, este egy csésze orbáncfű, legfeljebb 6 héten át, illetve amíg a probléma meg nem szűnik. Reflux esetén ugyanezeket a teákat javaslom. Érdemes a panaszok elmúltával is – emlékeztetőül – meginni hetente egy-egy csésze teát, különben visszatérhet a probléma.

Radikális savcsökkentő a fehér árvacsalán teája, amiből heti 2 csészénél többet nem szabad inni. E tulajdonsága miatt fogyókúrázók is ihatják ugyanebben a mennyiségben, ugyanis csökkenti az étvágyat.

Akinek kevés a gyomorsava, igyon napi egy csésze kerti izsópból készült teát, ami növeli a gyomorsav termelését. E célra jó a savanyú bor és a feketekávé is, de csak mértékkel!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!