Keresés
Close this search box.

Esztergályos Cecília a stresszről

//

Ahány forrása van a munkahelyi stressznek, annyi megoldás is létezik. Esztergályos Cecíliát például a premierek nyugtalanítják leginkább. A művésznő a buktára esküszik…

Az ember azt gondolná, hogy Esztergályos Cecília hivatásából adódóan hangosan éli meg munkahelyi konfliktusait.

– Tévedés. Híresen konfliktuskerülő vagyok, messze menekülök attól a helytől, ahol nézeteltéréssel kerülhetek szembe. Egy színész számára sok minden okoz stresszt: ha egy előadás nem a tervek szerint sikerül, ha kiveszik a darabból, ha olyanba teszik be, ami – finoman szólva – nem áll közel az ő világához. Ezekkel mind kénytelenek vagyunk szembesülni, hiszen mindez a munkánkkal jár. Hogy nekem milyen fegyvertáram van ellene?
Először is, a legfontosabb alapelvem, hogy nem hagyom magam tönkre tenni. Innen indulok. Egy kolleganőm esetében, sajnos elég közelről tapasztaltam, milyen komoly idegrendszeri problémákat tud okozni a folyamatos stressz. Ennyit pedig soha, semmilyen munka okozta konfliktus nem ér meg. A konfliktusokra én válaszként egyszerűen bólogatok, és többnyire igazat adok a másiknak. Ezzel sokszor el is veszem a dolgok élét, és máris nyugodtabbnak érzem magam.

Máskor, ha ez nem működik, egyszerűen felállok, és kisétálok abból a helyzetből. Indulatok és ajtócsapkodás nélkül. Igyekszem megőrizni a hidegvéremet és a jó kedvemet ilyenkor is, és arra gondolni, ez az egész csak játék. Színjáték. Pont, mint a színpadon. Amikor idáig eljutok, már túl is vagyok az egészen. Nem szabad túlságosan átélni ezeket a helyzeteket. Kis távolságtartással az ember egész jól ellehet, bár igaz, hogy a stressz nem „kibekkelhető”, de sok mindent tehetünk ellene.

Van még egy titkom. A bukta. Ha valaki olyasmit mond, ami nekem nem tetszik, egyszerűen becsukom a fülemet, és egy jelentés nélküli mondatot ismételgetek magamban: na, egyél te is sok buktát! Persze csak magamban, mert ha kihallatszana, már ott is lenne egy újabb konfliktus…

Higgyük el, a munkahelyi stressz kezelhető, leküzdésére sokféle módszer létezik. Ha kedvet érzünk, akár a művésznő „technikáit” is kipróbálhatjuk, akár saját trükköket is kidolgozhatunk. Ezzel mindenképpen jót teszünk magunknak, különösképpen a szívünknek, hiszen a stressz egyike a szív- és érrendszeri betegségek legfőbb rizikófaktorainak.

További ötletek a munkahelyi stressz kezelésére: www.szivbaratmunkahely.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!