Keresés
Close this search box.

Férfiak, szex és lélek

//

Miből épül föl egy férfi másik nemmel kapcsolatos önértékelése? Olyan ez, mint egy mozaiktábla. Tanítványaim körében sokféle képet láttam már. Érdekes végignéznünk, milyen meghatározó események, élmények, érzések formálják a mi mozaikunkat.

A férfivá fejlődés során meghatározó, hogy a szülőktől milyen elfogadást és szeretetet kaptunk, ha ennyi idő távlatából visszatekintünk (a szülő és az akkori gyermek tapasztaltalata e téren nem mindig esik egybe). Ugyancsak döntő, hogy milyen – támogatást, erőt elismerő -kapcsolat alakult ki az apával, mennyire sikerült megvalósítani a „mi férfiak” közös tábort, hogy meg tudják osztani egymással férfi élményeiket, az apa el tudja mondani életének tanulságait, csetléseit-botlásait, meg tudja osztani mindazt a fortélyt, amitől ő férfinak érzi magát. Nem az a fontos, hogy az apa tökéletes legyen, hanem, hogy őszinte, hús-vér ember, aki vállalja életének kevésbé csillogó pontjait is.

A papa mellett meghatározó a mama tápláló, növesztő szeretete. Sokáig ő az első számú nő, később megjelennek az 1. helyért versengő partnerek, akiknek akkor van nagyobb esélyük megélni az elismert, tisztelt, egyenrangú nő szerepét, ha a férfi leválása a mamáról feszültségmentes volt, vagy azzá vált. Az anyai szeretet hiánya miatt haragvó férfi a szeretőin veri el a port. Ha az anya korábban eltávolította maga mellől a kisfiút, most a férfi űzi el a nőket, ha az anyai figyelemben szenvedett hiányt, most mértéktelenül vágyik a nő odafigyelésére, törődésére, s a példák sora végtelen, ami mind arról szól, hogy valami „porszem” csúszott a gyerekkor gépezetébe. Lássuk be! A világ tele van porral, kevesen ússzák meg, hogy nekik ne jusson. Ne vessük ezért meg magunkat!

Könnyebb a párkapcsolatait megélni annak, akinek harmonikus kapcsolata van az anyjával, és magabiztosabb a férfi szerepben, ha apja lelki támogatását bírja. Tehát jó a jót erősíti, s a fájdalmas múlt a fájdalmakat gyarapíthatja, ha nem ismerjük föl, hogy amit elmulasztottak a szülők, azt társ már be nem pótolhatja – következmények nélkül. Pedig ez gyakran előfordul, amikor például a nő olyan szeretetre képes, mint az ideális anya. Engedi a férfinek, hogy „játszon”, ő pedig elnézően mosolyog a kis éretlenen. Felépíti a házat, szegény férfi pedig képtelen a felelős döntésekre, elcsábul néha más nők ágyába, nem tudja rendben tartani a dolgait, eldorbézolja a pénzt. A „pótmama” mindent megold, ami kényelmes, de rejtett módon hat a kapcsolatra, s változásokat indukál a látható szférában is, például a férfi potenciájában. Nehéz felnézni ugyanis az öltönyös „kis pisisre”, akinek meghódítása nem kihívás, mert nem gömbölyű, feszes popsi kell hozzá, hanem csupán a mama ízeit idéző babgulyás. A férfi sem úgy néz a nőre, mint egy szexis vadmacskára, és csupán szeretgetésre vágyva bújik a dús keblekhez. Kevésbé tüzes a szex, esetleg más nők lelkesítik a férfit, vagy a szilaj csődör fáradt bányalónak érzi magát, s rémülten hasonlítgatja magát statisztikák alapján az átlaghoz. Pedig nincs baj a férfiasságával, csak a “mama és gyerek” szerepű partnerek nem szexelnek – így találta ki a természet. Ez egyfajta genetikai védelem, függetlenül attól, hogy korábban ők nő-férfi szereposztásban léteztek.

Kriston Andrea
pedagógus, az Intim torna módszer (KIT) kidolgozója
www.intimtorna.hu
T.: 06-30/21-21-637

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!