Keresés
Close this search box.

Keresztallergia és orális allergia szindróma

//

A szezonális allergiától szenvedők számára nagy körültekintést igényel a megfelelő étrend összeállítása. Léteznek ugyanis olyan ételek, melyek keresztreakciót kiváltva felerősíthetik a szénanáthás tüneteket, vagy ún. orális allergia szindróma formájában okozhatnak panaszokat.

Többen megfigyelhették már, hogy – főleg allergiás szezonban – tüneteik olyankor is erősödnek, amikor környezetükben az allergén-koncentráció nem kiugróan magas. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia.

A Budai Allergiaközpont szakembereinek összeállításából megismerhetjük azokat az ételeket, melyeket az egyes allergiák esetén – legalábbis az allergiás szezonban – célszerű elkerülnünk:

Aki tüsszög is a görögdinnyétől, az valószínűleg allergiás rá, tehát nem keresztreakcióról van szó. A keresztallergiáknak ilyen esetben az orális allergia szindróma kialakulásában van szerepük. A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után szájüregi viszketés, ajak-, nyelv-, garatvizenyő (ödéma), néha hasi görcsök lépnek fel. A nyírfapollen allergiásoknál azonban jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció.

A legtöbb esetben az allergiás reakció elkerülhető, ha a fenti ételeket nem nyers állapotban, inkább főzve fogyasztjuk. Mindenképpen kérjük allergológus vagy immunológus szakorvos segítségét, amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, vagy ha elhúzódó és súlyos szénanáthás tünetekkel küzdünk, továbbá orrpolip, asztma, kiújuló orrmelléküreg gyulladás esetén, illetve ha a felírt gyógyszereket nem érezzük elég hatékonynak. Szénanáthás gyermek esetében különösen fontos szakszerű segítséget igénybe vennünk, mivel ilyen esetekben az immunterápia segíthet megelőzni az asztma kialakulását.

Az immunterápia hatékony megoldás mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésére. Eredményességéhez elengedhetetlenül fontos, hogy az allergiás tüneteket már most, az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyeljük, hogy a szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek elmúltával, megkezdhessük az immunterápiás kezelést.

Dr. Balogh Katalin
a Budai Allergiaközpont allergológus szakorvosa
Budai Allergiaközpont
Info: www.allergiakozpont.hu
tel.: 06-30/631-9309
info@allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!