Keresés
Close this search box.

Lizinnel a herpesz ellen

//

Erősödő igény, hogy a piacon megjelenő étrend-kiegészítő készítmények feltételezett jótékony hatásai klinikai illetve népegészségügyi vizsgálatokban legyenek ellenőrizve. A gyógyszertesztelési előírásokat alapul véve kidolgozott mintaprogramunkban a lizin herpes vírusok okozta megbetegedésekre gyakorolt hatását vizsgáltuk 250 beteg részvételével.

Lizinnel a herpesz ellen

Dr. Prokisch József
Debreceni Egyetem, egyetemi docens, igazságügyi szakértő:

Mintaprogramunk során a lizinnek a herpes vírusok okozta megbetegedésekre gyakorolt hatásának vizsgálatára ideális készítmény volt egy lizin tartalmú étrend-kiegészítő. A lizinről nagyszámú publikáció jelent meg, s számos kísérlet által bizonyítottan hatásos a herpes simplex által kiváltott tünetek kezelésében.

A lizinnek ezen túlmenően alapvető szerepe van a csontok és a bőr szerves állományát alkotó kollagén képzésében is. A vizsgálatban 250 betegnek ajánlottuk az ingyenes termékkipróbálás lehetőségét, azt kérve, hogy a vizsgálatot irányító orvossal együtt a kérdésekre válaszolva közöljék tapasztalataikat. Részlet a kísérletben résztvevő orvosok értékeléséből:

Dr. Suba László
Vámospércs, háziorvostan és üzemorvostan szakorvos:

Dr. Báló Gyöngyi:
Hajdúszoboszló, bőrgyógyász szakorvos

A betegek egy része az égő, viszkető, feszítő érzés megjelenésekor azonnal vagy néhány percen belül bevette a készítményt, és ez által a herpesz nem fejlődött ki. Volt, aki a viszketés megjelenésétől kezdve 3-4 napig folyamatosan szedte a lizint. A betegek többsége a herpesz tünetek megjelenése után kezdte el a kapszula szedését, a tünetek általában 2-3 nap alatt visszahúzódtak, míg korábban általában egy hét vagy még több idő kellett a gyógyuláshoz. Általában a nátha is elmúlt, a hólyagok felszínén pörkök nem képződtek, sebesedés nélkül visszahúzódtak.

Általában elmondható hogy a lizin szedése után a herpes zosternél – az övsömörnél – új hólyagok nem jelentek meg, a meglevő hólyagok visszahúzódtak, vagy pörkösödtek. A fájdalom néhány nap alatt megszűnt vagy mérséklődött, esetenként viszketéssé alakult. A fáradtság, gyengeség megszűnt, a betegek egy része frissebbnek érzi magát, rossz közérzetük elmúlt. Visszatérő fertőzésnél a tünetek sokkal enyhébb formában jelentkeztek, a hólyagok sokkal hamarabb visszahúzódtak, mint máskor.

A betegek nagy része a 100 pontos hatásértékelő skálán 80-100 pontra értékelte a készítményt. A kapszulák szedésével a herpesz tünetei vagy meg sem jelentek, vagy sokkal rövidebb idő alatt gyógyultak meg.

(x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!