Keresés
Close this search box.

Miért nincs szex?

//

Manapság a férfiak nem akarnak szexelni. Régebben ez elő nem fordulhatott. Tíz évvel ezelőtt még az volt a gond, hogy a férfiak állandóan szexelni akartak, a nők pedig nem bírtak, vagy nem akartak annyit, akkor és úgy. Mára ez a helyzet gyökeresen megváltozott. Vajon miért?

Miért nincs szex?

Manapság a nők hozzák el hozzám a férfiakat azzal, hogy nem értik, mi a baj. Hiába billegnek szexi fehérneműben, csak zavarják a férfit tv-nézés vagy számítógépezés közben. Gondolkodjunk el ezen egy kicsit: a férfiak ma jobban kedvelik a számítógépes, virtuális nőt, mint az igazit. Miért? Mert a számítógépes nő olyan, amilyennek én akarom. Azt csinál, amit én akarok, oda kattintok, ahova én akarok – soha nem mond olyat, hogy: majd ha elmosogattál… – És ez nem vicc!

Dr. John Bancroft egyik vizsgálata szerint ma az embereknek alig van kitöltetlen szabadideje. (Ezt régebben a szex töltötte ki.) Ma a párok az energiájukat teljesen kimerítő karrier és gyereknevelés mellett, a napi teendők, a bevásárlás, majd az esti film megnézése után szex helyett inkább alszanak. Összehasonlításként, a nőknek 50 évvel ezelőtt még nemcsak több szabadideje volt, de többet is aludtak, és kevesebb hobbijuk volt. A legtöbb nő anya és háziasszony volt, kevesen dolgoztak, sőt TV sem volt. Korunk hölgyeire a munkaidő és túlórák után ugyanúgy vár a házimunka, kevés szabadidejüket gyerekeikkel, barátnőikkel, hobbijukkal, tv-nézéssel, vásárlással töltik. A szexre persze már nem jut idő.

A férfiak meg mindezt nem várják ki, inkább leülnek az internet elé. Náluk a szexhiány oka általában fáradtság, stressz, unalom vagy egyéb ok. Sokan arra is rájöttek, hogy ha keveset szexelnek, egyre kevesebb rá az igényük, és végül is ki lehet bírni nélküle. Elfoglaltak vagyunk. A szükségletek hierarchiájában a szex nem előzi meg az étkezést, a pihenést, de azért nem kellene az utolsó helyre kerülnie, mivel kitűnő védelmet nyújthat a mindennapok apró bosszúságai ellen.

A dolgozó, családos nők 41%-a akár egy hónapig is kibírja anélkül, hogy hiányozna neki a szex, sőt észre sem veszi, milyen régen jutott már eszébe. Vannak olyan házaspárok, akik utoljára a legkisebb gyermekük fogantatásakor szeretkeztek – a gyerek pedig lassan óvodás lesz. Előfordul, hogy egy pár kiesik a ritmusból, és elfelejt ahhoz visszatérni.

Nem élünk szex-barát világban. Csipogók, csengőhangok, internetes üzenetek szakíthatják félbe a legintimebb pillanatokat, vagy azoknak még csak a gondolatát is. Ráadásul a stressz csökkenti a nemi vágyért felelős tesztoszteron hormon szintjét.

A szexuális élet felpezsdítését jórészt az agy végzi, melyet annál nehezebb munkára bírni, minél messzebb vagyunk az első randevútól. Az első hetek izgalma csökken, esetleg meg is szűnik: az agy hozzászokik ahhoz, hogy a másik fél látása, tapintása hatással van rá, és már nem is reagál az impulzusra. Általában másfél év alatt alakul át a testiséggel felfűtött szerelem tartós érzelmi kapcsolattá.

Amerikában – becslések szerint – 20 millió olyan házaspár él, akik már csak aludni járnak a hitvesi ágyba. Az okokat kutatva, a megkérdezett 4 000 pár válaszaiból: partnerük közeledtére inkább megfájdul a fejük, csak szeretkezni ne kelljen; azért nincs szex, mert a nő nem élvezi; jobban bejön a pornó; a nő nem eléggé merész az ágyban, nem hajlandó új dolgokat kipróbálni.

A New York Post által közzétett [1] adatok szerint a feleségek benne lennének a szexben, de a férjek által igényelt különleges módozatokhoz már nem fűlik a foguk. A nők az intim együttlét megszokott formáira vágynának, melyekre viszont a férjek az évek során már ráuntak. A férfiak a hosszú távú kapcsolatokban is a változatosságot keresik, míg a nők inkább az állandóságra, a biztonságra törekednek. A megkérdezett férjek csaknem fele (48%-a) más nővel szívesen lefeküdne, de a feleségével már nincs kedve, azt is hozzátették, hogy egyszerűen unatkoznak a kapcsolatukban, ezért nincs kedvük már a szexhez.

Úgy tűnik, a változatosság csak a férfiakat gyönyörködteti, akik az izgalmakért feleségük helyett inkább pornóhoz fordulnak. A megkérdezettek negyede jobban szeret internetes szex-oldalakat bújni, mint hitvesével szeretkezni. Ennek vélhető oka, hogy a pornó bemutatja mindazt a „változatosságot” és „merészséget”, amelyre a szokásos kereteken belül maradó – szexet egyébként kedvelő – feleségek már nem hajlandóak.

Dr. Pándy Mária
szexuálpszichológus,
a Magyar Szexológiai Társaság titkára
Tel.: 06-20/933-6669

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!