Keresés
Close this search box.

Migrén-generátorok

//

„Foszfát a kolbászban, cisztein a zsemlében, édesítők, színezők, tartósítók az italokban – a szakirodalom 7500 körüli preparátumot és adalékot sorol fel, legtöbbjükről semmit sem tudunk, nem is sejtjük, mire használják, azt pedig végképp nem, milyen hatással van egészségünkre. Az emberiség évezredekig képes volt mesterséges kovász híján is kenyeret sütni, E 160b (lutein színezék) nélkül sajtot készíteni, és E 471 emulgeáló nélkül finom leveseket főzni.” Így kezdődik Udo Pollmer, Cornelia Hoicle és Hans-Ulrich Grimm legújabb könyve.

Migrén-generátorok

Ami a gyártók számára magától értetődő, az a fogyasztónak hétpecsétes titok. Miért ez a titkolódzás? Még egy olyan hétköznapi adaléktól is, mint a tejcukor (laktóz), több százezer magyar, tízmillió német, harminc-ötvenmillió észak-amerikai kap hasmenést, hascsikarást. Bár az észak-európaiaknak csak 5, de az afro-amerikaiaknak 75%-a és a délkelet-ázsiaiaknak csaknem 100%-a szenved ugyanettől.

Számtalan allergiás, migrénes embernél nem lehet tudni, melyik élelmiszerre vagy adalékra reagál így, és miért. Mindezt lehetetlen kideríteni, ha nem ismerjük táplálékunk összetételét, márpedig a címkék általában csak töredék információt tartalmaznak.

Fent idézett német szakértők könyve említést tesz egy krónikus migrénben szenvedő kisfiúról, akin az orvosok sem tudtak segíteni, csupán erősebbnél erősebb fájdalomcsillapítókat adtak, végül bekerült a Müncheni Egyetem Gyermekklinikájára, ahol többek között hiperaktív és migrénes gyerekeket kezeltek. A klinikán Monika Popp terápiája meghökkentő sikerrel jár: a tünetek a hiperaktív gyerekek 60%-ánál három hét alatt elmúlnak, a migrénesek 80%-a rövid időn belül panaszmentes.

A gyerekek se színes pirulákat, se csodaszereket nem kapnak, viszont a kis páciensek étrendjét személyre szabottan állítják össze. Csakis a tilalmak egységesek: tilos a készétel, nincs virsli, marhahús, sertéshús, ketchup, cornflakes, és persze tilos a kóla is.

Joseph Egger az osztály vezetője még a nyolcvanas évek elején eltökélte, hogy megcáfolja a mesterséges színezékek és tartósító anyagok veszélyéről szóló „badarságokat”. Mindennek utánajárt, és tézisének pontosan az ellentétét bizonyította be. Pácienseinek diétáját zacskós levesek, konzervek, hamburgerek, poharas joghurtok, szója, hal és tehéntej nélkül állította össze. Az eredmény hiperaktivitás terén 80%-os, migrén esetében pedig 93%-os javulás, egyidejűleg több gyermek asztmás, kiütéses tünetei is megszűntek.

Szintén a migrén és annak kezelése a témája az American Chemical Society szaklap egyik cikkének. Californiai kutatók kifejlesztettek egy otthon használható, gyors, olcsó tesztet, amely az egyes ételekben található ún. biogén aminok kimutatásával több millió embernek segíthetne elkerülni a hirtelen jelentkező, kínzó fejfájást. A biogén aminok olyan természetes méreganyagok, melyek az erre érzékeny szervezetben sokféle tünet – fejfájás, életveszélyes vérnyomás-emelkedés – megjelenéséért felelősek.

A kutatás vezetője szerint ezek a méreganyagok komoly egészségügyi problémához vezethetnek és sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk, mivel számos ételben (pl. bizonyos vörösborok, sajtok, csokoládék stb.) előfordulhatnak. Tiramint, hisztamint és fenil-etilamint tartalmaznak, melyek émelygést, fejfájást és légzési zavarokat okozhatnak. Különösen veszélyesek azokra, akiknek a szervezete kevesebb monoamin-oxidázt (MAO) termel vagy MAO-gátló szereket szednek (az antidepresszánsok idősebb generációja), melyek a méreganyagokkal együtt veszélyesen magas vérnyomást eredményezhetnek. Ezek a gyorstesztek ilyen esetekben akár életet is menthetnek.

A kutatás során a tesztet borok, sörök és egyéb italok tiramin- és hisztamin-koncentrációjának mérésére használták. A teszt öt percen belül pontosan jelezte a biogén aminok jelenlétét az italokban. A legmagasabb szintet a vörösborban találták, míg a sörben viszonylag kevés a biogén amin. A kutatók szerint bizonyos ételeken, különösen a borok címkéjén, fel kellene tüntetni a biogén amin-tartalmat, mivel már kis mennyiség (pl. egy pohár bor) is meg tudja emelni a vérnyomást, felgyorsíthatja a szívverést, és fejfájást okozhat arra érzékeny személyeknél.

Az italok mellett a teszt sokféle élelmiszer-ipari termék esetében használható.

A kutatók elképzelése szerint az olcsó készüléket a fogyasztók majd otthon is használni tudják. Addig is nem marad más hátra, mint fokozottan ügyelni arra, mi kerüljön tányérunkra, poharunkba.

Veres Mária
Korkontroll szaktanácsadó
korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!