Keresés
Close this search box.

Rákterápia és apigenin

//

Magyarországon jelentős hagyománya van a gyümölcs- és zöldség-flavonoid, illetve a búzacsíra kivonatok alkalmazásának rák és szív-érrendszeri betegségek kiegészítő kezeléseként. Azt azonban idáig nem sikerült egyértelműen kimutatni, hogy pontosan milyen flavonoidokat érdemes fogyasztani rákmegelőzés céljából, hiszen kontrollált klinikai kísérletek nem, vagy csak igen korlátozott számban álltak rendelkezésre.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy állat és laboratóriumi kísérletben sikerült azonosítani a búzacsíra legjelentősebb rákellenes flavonoid hatóanyagát, az apigenint. A kutatási eredmények alapján érdemes ún. 2. generációs flavonoid és búzacsíra kivonatokat fogyasztani, mivel ezek nagymennyiségű és megbízható minőségű természetes apigenin jelenlétét garantálják a flavonoid keverékekben. (Az első generációs flavonoid és búzacsíra kivonatok általában nem tartalmaznak standardizált, klinikai tesztekben eredményesnek bizonyuló rákellenes hatóanyagokat.)

Egy új, Németországban elvégzett kontrollált klinikai kísérlet alapján, a 2. generációs apigeninre standardizált flavonoid kivonatok áttörést jelenthetnek a jövő alternatív rákterápiájában. A klinikai kísérlet arra mutat rá, hogy az apigenin megakadályozhatja a különböző ráktípusok operáció utáni kiújulását. A több évig tartó kísérletet bélrákkal, illetve bélpolipokkal operált rákbetegeken végezték. A klinikai kísérlet legfontosabb eredménye az volt, hogy a standardizált apigenint tartalmazó flavonoid keveréket szedő emberek jelentős része (93%) nem esett vissza a betegségbe, míg az apigenint nem fogyasztó kontroll csoport csaknem felében kiújult a rákbetegség.

A német klinikai kísérlet egyértelműen rávilágít arra, hogy válogatott flavonoidok (pl. apigenin) tudatos fogyasztása hozzájárulhat a rákbetegek túlélési esélyeinek növeléséhez. Az apigenin azért kiemelkedő jelentőségű, mert hatásmechanizmusa hasonló a rákterápiában egyre gyakrabban alkalmazott biológiai válaszmódosító gyógyszerekéhez (pl. Avastin, Tarceva, Herceptin). Az apigenin gátolja a ráksejtek növekedését elősegítő faktorok legszélesebb skálájának a működését. A biológiai válaszmódosító rákgyógyszerek többnyire csak egyféle növekedési faktort gátolnak, ezért hatásuk hossza a legtöbb esetben korlátozott, mivel a ráksejtek „megtanulják” kikerülni a gátolt növekedési faktort. Az apigenin esetében ez nem valószínű, mivel egyszerre számos növekedési faktor működését képes befolyásolni.

Laboratóriumi, állat és epidemológiai kísérletekben az apigenin rendkívül sok ráktípus (bél, emlő, tüdő, petefészek, prosztata, bőr, máj, pajzsmirigy, gyomor, hasnyálmirigy, leukémia, melanoma) esetében hatékonyan gátolta a növekedést, illetve az áttétképződést.

Az apigeninnek – állatkísérletek alapján – jelentős lehet a gyulladás-gátló, illetve az asztma és allergia tüneteit enyhítő hatása is.

Az új 2. generációs flavonoid-búzacsíra keverékek nem tartalmazhatnak ízfokozás érdekében hozzáadott cukrot (pl. fruktózt) – ennek használatát az Amerikai Rákszövetség legújabb ajánlásában nem javasolja, mivel az elősegítheti a ráksejtek burjánzását éppen azoknak a növekedési faktoroknak a fokozása révén, amelyeket az apigenin gátol. (262: In: CA Cancer J Clin 2006;56;254-281).

A rákellenes immunerősítő gomba eredetű kivonatok (pl. Patkónyelv, Bokrosgomba, Agaricus blazei Murill) mellett immár az egyedülálló, rákellenes hatóanyagokra (apigenin) standardizált búzacsíra, illetve zöldség-gyümölcs flavonoidok is az érdeklődők rendelkezésére állnak Európában. Az új 2. generációs búzacsíra kivonatok az 1. generációs búzacsíra kivonatokhoz hasonlóan egyelőre élelmiszernek számítanak, mivel gyógyszerként történő engedélyezésük hosszabb klinikai vizsgálatokat igényelnek.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!