Keresés
Close this search box.

Rhodiola Rosea, az életerő forrása

//

Az illatos rózsás varjúháj – rhodiola rosea L. – (téves norvég és német fordításból: rózsagyökér) szláv nyelvterületen „aranygyökér” a Crassulaceae növénycsaládba tartozó növény „ó arany” színű gyökere (rhizomája). A benne rejlő életerőt már nemcsak az Altáj-vidék évezredes népi gyógyászata ismeri, hanem modern akadémiai szintű kutatások is bizonyítják.

Rhodiola Rosea,
az életerő forrása

Az 1500–2500 méter magas hegyi fennsíkokon június-júliusban csodás sárgás-zöldes virágokkal pompázik. A Kárpátokból sajnos több mint 100 éve teljesen kipusztult. Vadon termően még gyűjthető az Altáj, Kelet-Szibéria, Távol-Kelet és Ázsia hegyeiben. Az Altáj és Skandinávia hegyeiben ültetvényszerűen, mesterségesen is termesztik, de ennek hatóanyagtartalma csak mintegy fele a vadon termőének.

Gyógyhatását tekintve nem marad el a Panax Ginseng-től, sőt – számos új kutatási eredmény szerint – plusz hatásokkal is bír. Az Altáj-vidék népi gyógyászata évezredek óta alkalmazza a fizikai és a szellemi munkaképesség fokozására. A helyi népi mondás szerint „az, aki aranygyökeret keres és talál, az élete végéig sikeres és egészséges lesz két évszázadot közelítő matuzsálem koráig.” Ezt egyre inkább alátámasztják az utóbbi 60 év akadémiai szintű kutatási eredményei sok országban: Oroszország, USA, Kína , EU-tagországok (ezen belül magyar kutatók is – többek között a szerző szabadalmazás alatt lévő eredményekkel a Rhodiola Rosea L. egyes fehérje-komponenseit illetően).

A rhizoma összetétele: közel 20% – pirogall csoportba tartozó – cseranyag, antraglikozidok,glikozidok (szalidrozid, rozovin,rozavidstb.), illóolaj, flavonoidok, szervessavak (sóska-,citrom-,alma-,gallusz-,borostyánsavak), különleges fehérjék, cukrok, viaszok,szterinek, és nagymennyiségű mangán 0,13mg/g, és más makro- és mikroelemek( mg/g): K-5,70, Ca-10,80, Mg-1,70, Fe-0,80, Cu-0,08, Zn-26,00, Mo-2,00, Cr-0,11, Al-0,54, Ba-0,15, V-0,49, Se-26,00, Ni-0,28 stb.

Az illatos rózsás varjúháj gyökerének orvosbiológiai, farmakológiai hatásai: különösen a fáradt szervezet dinamikus és statikus munkaképességét stimulálja, javítja az izmok és az agy energetikai és anyagcsere munkáját, segíti a gyors regenerálódást, megerősíti a szervezet ellenálló képességét a testet és lelket érő stressz-hatásokkal szemben.

A Rhodiola rosea L. segíthet abban, hogy sokkal hosszabb ideig éljünk, és életünk végéig megőrizzük fizikai kondíciónkat, életerőnket és egészségünket.

 

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!