Keresés
Close this search box.

Diabétesz kezelés – szúrás nélkül

//

A tudomány jelenlegi állása szerint, a cukorbetegség kezeléséhez szükséges inzulin adagolása injekció segítségével történik. Emiatt a betegek – állapotuktól függően – napi 2-5 szúráson esnek át. Számukra jelenthet nagy könnyebbséget a szájon át adagolható inzulin.

A Biomacromolecules című folyóiratban megjelent tanulmányban tajvani kutatóorvosok a szájon át adagolható inzulin vizsgálata kapcsán elért sikereikről számolnak be. Állatkísérleteik során a szer használhatósága bizonyítást nyert.

Jelenleg az inzulin adagolásának legelterjedtebb formája az injekciós tűvel végzett szúrás. Létezik ezen kívül inhaláció útján, illetve orrspray segítségével bejuttatott inzulin, sőt kísérletek folynak inzulintapasz alkalmazásával is.

A különböző megoldási lehetőségek kidolgozásán világszerte számos kiváló kutatóorvos dolgozik. Abban viszont mindannyian egyetértenek, hogy a betegség kezelésének legegyszerűbb és egyben legkényelmesebb módja a szájon át bevehető inzulin készítmény kifejlesztése lenne.

Az ezzel kapcsolatos legnagyobb akadály, hogy míg az injekció formájában bejuttatott inzulin közvetlenül a véráramba kerül, addig szájon át történő alkalmazás esetén, a bevitt inzulin rögtön a gyomorban lebomlik, így nem jut el rendeltetési helyére, a vérbe.

Ennek megakadályozására a kutatók az inzulint a rákok, a homár páncéljából és a kagylók héjából kivont chitosan nevű anyaggal vonták be. Az így keletkezett nano-részecskéket ezután egy szájon át bevehető oldatba vitték be, melynek hatékonyságát állatkísérletek során tesztelték.

A vizsgálatok igazolták, hogy a szájon át, folyadékkal bevehető inzulin valóban bekerül a véráramba, és ott ténylegesen csökkenti a vércukorszintet. Az új készítmény hatékonyságának további bizonyítására megkezdik a diabeteszes betegeken végzett vizsgálatokat

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!