Keresés
Close this search box.

Fiatalító mindennapok

//

Az idő tagadhatatlanul nyomot hagy bőrünkön! A drága kozmetikumok, kezelések, bőrfiatalító kúrák mellett azonban nem árt szembenéznünk mindazzal, amit bőrünk ellen mi magunk nap, mint nap elkövetünk.

Gyakori eset, hogy egy-egy újabb fogyókúra-trend követése közben jelentős összegeket költünk csodaszerekre, sporteszközökre, melyektől a biztos sikert reméljük. Közben pedig – talán még önmagunk elől is titkolva – eszünk egy kis sütit, nassolunk, s az új fogyasztógépek egyre porosabban hevernek a szoba sarkában.

A bőrápolás során sincs ez másként, hiszen tényleg egyszerűbb megvásárolnunk a legdrágább és legtermészetesebb összetevőket tartalmazó szert, s benne bízva ugyanúgy folytatni a rendszeres napozást, télen pedig az intenzív szoláriumozást. A barnaságot még mindig a jól ápoltság szimbólumának tartjuk, s az így kialakult mély ráncok, májfoltok, bőrszárazság kezelését majd egy újabb csodaszerre bízzuk.

Bőrünk azért is rendkívül hálás lenne, ha felhagynánk a dohányzással, ilyen módon is csökkentve a mély ráncok kialakulásának esélyét, illetve az öregedési folyamat felgyorsulását. Már 10 évnyi dohányzás is észrevehető nyomokat hagy a bőrön, hiszen az erek beszűkülésének következtében romlik a véráramlás, ilyen módon pedig csökken az oxigén és a fontos tápanyagok, vitaminok szállítása. Ennek következtében a bőr rugalmatlanná, szárazzá válik.

Bőrünk ápolásának legalapvetőbb módja a tisztítás. Nem mindegy azonban, hogy mindezt hogyan végezzük. A hideg idő beköszöntével alig várjuk, hogy esténként elmerülhessünk egy jó kád forró vízben, azt különféle anyagokkal habosítva, illatosítva. A sietősebbek a nap terheitől, feszültségeitől az esti forró zuhany alatt időzve szabadulnak meg. A bőrgyógyászok, kozmetológusok azonban e kellemes esti időtöltésünket negyed órára javasolják csökkenteni, s forró víz helyett csak mérsékelten meleget ajánlanak. A hosszú, forró vizes fürdőzések – csakúgy, mint egyes szappanok – kiszáríthatják a bőrt, így fürdés után elengedhetetlen a nedvesség pótlása, a még enyhén nedves bőrre felkent hidratáló készítményekkel.

A nedvesség pótlása elengedhetetlenül fontos bőrünk fiatalságának, rugalmasságának megőrzése érdekében. Ennek szükségességét az jelzi, ha fürdés után 20 perccel bőrünket száraznak érezzük, mintha kicsit összehúzódna. A megfelelő hidratáló kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell vennünk: bőrtípusunkat, éveink számát, illetve az olyan speciális törődést igénylő állapotokat, mint például a pattanásos bőr. Érdemes olyan készítményt választanunk, amely tavasztól őszig egyben az UV-sugarak káros hatásai ellen is védelmet nyújt, vagyis legalább 15-ös faktorszámmal rendelkezik.

A borotválás viszonylag gyors, kevésbé költséges – és nem utolsó sorban a legkevésbé fájdalmas – módja annak, hogy megszabaduljunk a nem kívánt szőrszálaktól. A bőrünk számára megerőltető procedúrát érdemes fürdőzés utánra időzítenünk, ekkorra a szőrszálak már felpuhultak. A kiütések elkerülése érdekében soha ne borotváljunk száraz bőrfelületen! Használunk mindig tiszta, éles borotvát! Elektromos borotva esetén ne használjuk a bőrünkhöz legközelebbi fokozatot, mivel az irritációt okozhat. Végül mossuk le a bőrfelületet meleg vízzel, de semmilyen kozmetikumot ne használjunk közvetlenül a kezelés után.

Dermatica Bőrgyógyászati Központ
www.dermatica.hu
tel: 06-30/631-9309

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!