Keresés
Close this search box.

Helicobacter-dilemma

//

Gyomorégés, gyomorsav-túltermelés, gyakori savas felböfögés, reflux, fekély-gyanú – rohanunk az orvoshoz, első a Helicobacter-teszt, majd jön a nagy dózisú antibiotikumos kezelés. Az utóbbi években felmerült: lehet, hogy ágyúval lövünk verébre? Kutatók szerint ugyanis a H.pylori védő funkciót tölthet be a nyelőcsőben, sőt jelenléte állítólag az allergia és asztma megelőzésében is jótékony lehet.

A New York University School of Medicine kutatói több mint 8000 felnőtt részvételével végezték el vizsgálatukat. A baktériummal fertőzöttek 21%-ánál csökkent az asztma, 23%-nál pedig az allergia előfordulása. Amennyiben a fertőzés még 15 éves kor előtt következett be, úgy az asztma 37, míg az allergia gyakorisága 45%-kal csökkent.

A Helicobacter pylori neve a gyomor fekélyes és rákos megbetegedések kapcsán szokott felmerülni, a fekélybetegségek hátterében ugyanis 50-60%-ban H.pylori fertőzöttség áll.

A kutatók éppen ezért kezdték el a baktérium hatásmechanizmusának pontosabb feltérképezését. Az eddig kizárólag károsnak tartott H.pylori a vizsgálatok során – meglepő módon – védelmi szerepét bizonyította reflux betegség (GERD) kapcsán. A baktérium tehát, bár káros a gyomorra, de a nyelőcsőben jótékony hatást fejt ki.

Korábbi kutatási eredmények már beszámoltak a GERD és az asztma közötti kapcsolat létezéséről. Indokoltnak tűnt tehát a feltételezés, hogy a H.pylori védelmi szerepe nem csak a reflux betegség, hanem asztma esetén is fennállhat.

Budai Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu
tel: 06-30/631-9309

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!