Keresés
Close this search box.

Immunizáció vírusok és daganatok ellen

//

A University of Hong Kong ausztrál tudósokkal közös kutatásba kezdett. Daganatos betegektől vérmintákat gyűjtenek, majd laboratóriumi eljárások során a fehérvérsejtek egy meghatározott csoportját „kiképezik” a rosszindulatú sejtek leküzdésére. Az így kezelt sejteket visszafecskendezik a daganatos betegek szervezetébe, hogy azok önállóan küzdjék le a kórt. Az eljárást elsőként vírusos eredetű daganatos betegségek esetén kívánják alkalmazni.

A T-sejtek néhány csoportja rendelkezik bizonyos „emlékezőképességgel”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha már találkozott valamely kórokozóval és legyőzte azt, akkor ugyanezt a jövőben is képes lesz végrehajtani, amint a kutatók visszajuttatták a beteg szervezetébe.

Az elvárások szerint a már „kiképzett” T-sejtek egy különösen agresszív gyulladásos reakciót fognak produkálni, melynek során más fehérvérsejtek is csatlakoznak majd a rákos sejtek legyőzéséhez.

Kínában különösen gyakori az orr daganatos megbetegedése, ennek hátterében a herpesz vírusok családjába tartozó Epstein-Barr vírus (EBV) áll. A kutatók ezért elsőként e vírus ellen kezdték el felvértezni a T-sejteket.

A csoport már fel is fedezett két olyan fehérjét, amely alkalmas lehet a T-sejtek számára, vagyis könnyen felismerhető és legyőzhető. A vírus ezen részeit a tumoros sejtek tartalmazzák, így amennyiben a T-sejtek felismerik őket, és támadást indítanak ellenük, úgy egyben a rákos betegség legyőzéséért is küzdenek.

A T-sejteket a kutatók nagy mennyiségben szándékoznak előállítani, melyek a későbbiekben, a szervezetbe visszajuttatva reprodukálódnak majd. Így, amennyiben a daganatos betegség kiújulna, ismét hatásos fegyverként állnak a páciens rendelkezésére.

Az eljárás eredményessége a későbbiekben megoldást jelenthet egyéb vírusos eredetű daganatos betegségek kezelésére is, mint például a hepatitis-B vírussal összefüggő májdaganat esetében.

(orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!