Keresés
Close this search box.

Klimax – a csúcs!

//

Negatív kicsengése ellenére a klimax nem tragédia. Sőt helyes életszemlélettel a nemi virágzást követő új, fontos életszakasz lesz. Az irodalomban Dante ítélte meg helyesen, aki a negyventől ötvenéves korig terjedő életszakaszt klimaxnak, azaz csúcsnak nevezte. Az élet csúcsára feljutott ember – legyen az férfi vagy nő – nem fejezte be az életét, a csúcsról való visszaút is örömteli, igen boldog évtizedeket hozhat. Ahogy a kirándulásoknál sem csak a célhoz vezető út, hanem a visszaút is örömet jelent.

A természet úgy alkotta meg a halandót, hogy az életkor előrehaladtával, a nemi szaporodási szervekre már nincs szükség a fajfenntartáshoz, ezért csökken, illetve megszűnik az ivarsejtek, valamint a szexuális hormonok termelése, s ez felelős a klimax tüneteiért. Mindez tehát a faj- és egyedfejlődés természetes velejárója – semmiképpen sem az öregedés kezdete vagy betegség.

A klimaktériumon belül az utolsó menstruáció időpontja a menopauza, amely a nők többségénél általában 48-52 év között következik be. Ezt az eseményt rendszerint azonban előrejelzik a havi vérzés rendellenességei, rendszertelensége, esetleg a korábban megszokott vérzéstípus megváltozása.

Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy szakemberhez forduljunk tanácsért! Nemcsak azért, mert ebben az életszakaszban sem kizárt a fogamzás lehetősége, hanem, mert az orvos döntheti el, hogy a vérzéshiánynak, illetve -zavarnak mi az oka, és azt is, hogy nincs-e szükség további vizsgálatokra vagy kezelésre. A zavarok hátterében ugyanis a nemi szervek vagy a hormonális rendszer egyes betegségei, daganatai is állhatnak.

A petefészek petesejt- és hormontermelő feladatának megszűnésével fokozatosan új hormonális egyensúly alakul ki. Amíg ez nem következik be, az áthangolódás idején több-kevesebb panasz lehet. Előfordulhat ingerlékenység, feledékenység, fejfájás, alvászavarok, hőhullámok, izzadás, fülzúgás, szédülés, szívdobogás stb.

A petefészek működésének csökkenése elősegíti az elhízást, az időskorra jellemző zsírlerakódást, a fokozott szőrnövekedést. A hormonális rendszerben bekövetkező változások elindítói lehetnek bizonyos megbetegedéseknek, például a változás korában fokozódik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a csontritkulás előfordulási gyakorisága. Nem kell azonban arra számítani, hogy az itt leírt zavarok mind együttesen jelentkeznek. Van olyan nő, aki egyet sem észlel közülük, míg másoknál csak egy-kettő fordul elő.

“Szakszerűen” fel lehet készülni a klimaxra. Az esetlegesen szükségessé váló gyógyszeres kezelés mellett a sportolás, a munka és pihenés harmóniája, újabb életcélok kitűzése és megvalósítása, valamint a változatos, egészséges táplálkozás hasznos lehet a klimaxos panaszok megelőzésére és megszűntetésére is. Helyes, ha az étrend bőséggel tartalmaz gyümölcs- és zöldségféléket, ha az állati fehérjéket növényi fehérjékkel helyettesítjük (a szója alapú élelmiszerek fogyasztása előnyben részesítendő). A magas kalciumtartalmú ételek (brokkoli, kukorica, sovány tejtermékek) jótékony hatásúak csontritkulás ellen, ugyanakkor a magas foszfáttartalmú szénsavas italok kedvezőtlen hatást gyakorolnak.

Néhány szó a férfi klimaxról, mely általában ötven-hatvanéves kor között következik be. A tünetek kevésbé jellegzetesek. Előfordulhat ingerlékenység, álmatlanság, karzsibbadás, hőhullámok, stb. A klimaxban lévő férfiak abban (is) különböznek a nőktől, hogy a többé-kevésbé csökkenő nemi érdeklődés ellenére, termékenyítő képességüket akár aggastyánkorukig is megtarthatják.

Dr. Nemes János
gyermekorvos, kardiológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!